In samenwerking met Zweden
Op 4 oktober 1999 (de officiële verschijningsdag was 30 september 1999) verschenen in België twee postzegels van Belgische Nobelprijswinnaars. Dezelfde postzegels verschenen in Zweden. Het zijn fraaie postzegels geworden, die zijn ontworpen door de Zweedse ontwerster Johanna Rubin Dranger en gegraveerd door de Zweed Czeslaw Slania.
Rasterdiepdruk

Het postzegelformaat van de postzegels uit
Zweden is 27,66 x 38,40 mm en de postzegels zijn gedrukt in een gecombineerde staal- en
rasterdiepdruk. Voor België zijn er twee waarden 17 en 21 BEF. In Zweden hebben de postzegels elk een waarde van 7 kronen gekregen. In België zijn het de laatste postzegels met alleen een nominale waarde in franken. Alle volgende postzegels krijgen vanaf 1 oktober 1999 ook een waarde-aanduiding in Euro's mee.
Henri La Fontaine
Op de waarde van 17 BEF is Henri La Fontaine afgebeeld. Hij werd geboren in Brussel op 22 april 1954 en overleed aldaar op 14 mei 1943. Hij was Belgisch biograaf en pacifist. Hij was hoogleraar in het internationale recht aan de Vrije Universiteit in Brussel en een van de oprichters van de Vredesliga te Bern. Met Paul Otlet stichtte hij het Internationale Instituut voor Bibliografie te Brussel en in 1907 het Centraal Kantoor voor Internationale Betrekkingen. Voor al zijn inspanningen kreeg hij in 1913 de Nobelprijs voor de Vrede.
August Maria François Beernaert

De waarde van 21 BEF beeldt de Belg August Maria François Beernaert af. Hij werd geboren in Oostende op 26 juli 1829 en overleed in Luzern op 6 oktober 1912. Beernaert was onder meer Minister van Openbare werken van 1873 tot 1878 en heeft veel bijgedragen tot uitbreiding van het Belgische spoorwegnet en de Antwerpse havens. Behalve zijn betrokkenheid bij vele andere openbare werken, heeft hij vooral ook bijgedragen aan de eerste sociale wetgeving. Als Belgisch vertegenwoordiger werd hij afgevaardigd naar de Haagse Vredesconferenties van 1899 en 1907, voor welk werk hij in 1909 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. (Onlangs besteedde
Duitsland aandacht aan de Haagse vredesconferentie van 1899 door het uitgeven van een
herdenkingszegel.)
Extra uitgaven

Ter gelegenheid van deze gezamenlijke uitgifte verscheen een souvenirkaart met de postzegels van de beide landen. In Zweden verschenen de postzegels ook in een
postzegelboekje met vier exemplaren.
Literatuur
- Philanews 4/99
- Grote Winkler Prins, 7e druk, 1972
Verzameltips
Bekijk ook andere
interessante postzegels van België.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks
Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels Verzamelen
Postzegels 1999
Postzegels België
Postzegels met thema Nobelprijs
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient, is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.
Bekijk:
Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Deze bundel bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat deze bundel ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.
Bekijk:
Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 1