Postzegels Iran verzamelen
Iran

Rijke posthistorische geschiedenis
Iran of Perzië, zoals het tot 1935 werd genoemd, is een land met een rijke posthistorische geschiedenis. Het is interessant om te zien hoe in filatelistisch materiaal de (moderne) politieke ontwikkelingen gestalte hebben gekregen. Het land heeft de laatste eeuwen steeds gebalanceerd tussen buitenlandse invloed en binnenlandse weerstand.Uiteindelijk heeft het doorslaan van de balans geresulteerd in de uitroeping van de Islamitische staat Iran, waarvan het belangrijkste kenmerk is, dat zowel de kerkelijke als de wetgevende macht in dezelfde handen zijn gekomen. Hierdoor zijn in Iran genomen beslissingen, zoals het ter dood veroordelen van een buitenlandse schrijver, met onze westerse denkwijze moeilijk te doorgronden.
Voor de meeste verzamelaars hebben de recente ontwikkelingen niet geresulteerd in een vergroting van de filatelistische belangstelling voor dit verzamelgebied.
Vooroordelen verzamelaars

- Druktechnisch slechte verzorging
- Vreemde ontwerpen
- Geven veel te veel postzegels uit
- Moeilijk aan te komen
- Veel te duur
Meestal zijn de bovengenoemde redenen ongegrond. Een ver land waar je bijna niets van weet kan veel verrassingen opleveren.
Taalprobleem

Talen die tevens in een andere schriftsoort worden weergegeven (bijv.: Chinees en Arabisch) zijn veel moeilijker te doorgronden. Ik kan hierdoor op Iraanse poststukken alleen de Arabische cijfers lezen en verder alleen de teksten, die in het Engels of Frans zijn toegevoegd. In de meeste postzegelcatalogi staan vaak wel de Arabische cijfersymbolen met een vertaling naar de door ons gebruikte waarde aanduidingen.
Landsnaam Iran

In de eeuwen die volgden kwam een grote culturele ontwikkeling op gang.
Uitingen daarvan kennen we uit de architectuur en de literatuur maar ook van de weefkunst van tapijten. De Grieken noemden dit gebied "Pars" naar de huidige provincie Fars en introduceerden hiermee de naam "Perzië" in Europa.
In 1933 verzocht de Sjah de Europese landen om in het vervolg de inheemse naam "Iran" te gaan gebruiken.
Ontwikkelingen in de laatste eeuw

Tijdens de eerste wereldoorlog kwam het land geheel onder Russische en Britse invloed te staan. Er heerste grote armoe en hongersnoden teisterden het land. Na de revolutie in 1917 trokken de Russen zich terug. De Britten sloten een overeenkomst met Iran. In de jaren die volgden braken grote onlusten uit. De roep om democratie werd in 1921 door de Engelsen beloond. Met hun toestemming vond een staatsgreep plaats. De laatste kadjaarse sjah Ahmed Shah vertrok naar Europa en kwam niet meer terug. Hij werd opgevolgd door Reza Khan die de familienaam "Pahlavi" aannam en zichzelf in 1925 kroonde.
Reza Shah richtte zich vervolgens helemaal op het Westen. Duitsland werd de belangrijkste handelspartner. Reza hervormde het economische beleid maar vergat daarbij de landbouwsector. De sluier werd afgeschaft. Het dragen van europese kleding werd verplicht. Slechts de ambtenaren en de elite profiteerden van zijn hervormingen. Het Duitse idee van sterke leider en de nadruk op de "arische-wortels" sprak veel Iraniërs aan. Vanwege de strategische ligging van Iran en de pro-Duitse houding van Reza werd Iran in 1941 door Russische en Britse troepen bezet. Reza moest aftreden ten gunste van zijn zoon Mohammed Reza Pahlavi.
Mohammed Reza

Khomeini keerde terug uit ballingschap en riep de Islamitische Republiek uit. Khomeini herstelde de oude waarden onder het motto "noch het Oosten, noch het Westen".
Buitenlandse drukkers

Dit wil niet zeggen dat in deze periode gebruikte postzegels altijd in Europa werden gedrukt. Regelmatig werden er plaatselijk postzegels gedrukt omdat de in Europa bestelde partijen niet tijdig in Teheran arriveerden, indien zich tariefswijzigingen voordeden. In 1897 zijn zelfs aantekenstrookjes als postzegels gebruikt om tijdelijke tekorten aan te zuiveren. Ook postzegels die uitgegeven werden om iets te herdenken kwamen meestal als mosterd na de maaltijd. De uitgave ter gelegenheid van de kroning van Ahmad Shah in 1914 kwam door oorlogsomstandigheden pas in 1918 aan de loketten.
Vanaf 1935 werden de postzegels in het algemeen in Teheran gedrukt en ontstond een rustiger uitgavebeleid.
Overdrukken

- De belangrijkste reden was de afstand tussen Europa en Iran waardoor het regelmatig gebeurde dat de zegelvoorraad reeds op was voordat de nieuwe bestelling in Iran aankwam. Hierdoor zagen allerlei nooduitgaven het licht (o.a. waardeveranderingen, en overdrukken op fiscaal- en dienstzegels).
- In verband met de overgave van de voorraad aan de nieuwe directeur werden postzegels van een controlestempel voorzien (1898).
- Postzegels bestemd voor lokaal gebruik werden in Teheran in 1909 voorzien van de opdruk "P.L.".
- Postzegels met als opdruk "Relais" werden gebruikt op brieven die gepost konden worden in brievenbussen op halteplaatsen van de paarden(koets?)route tussen Recht en Teheran.
- Partijen postzegels werden gestolen, waarna de restvoorraad van een stempel werd voorzien. In 1922 werd de levering uit Haarlem onderschept door dieven, waarna de restvoorraad van het "controle" stempel werd voorzien.
- Postzegels werden voorzien van het stempel "Officiel" (1885 en 1912) om aan te geven dat men met geldige postzegels te maken had. In 1912 werd een groot gedeelte van de voorraad van dit stempel voorzien nadat de Russische soldaten een omvangrijke hoeveelheid zegels had buitgemaakt. We hebben hier dus niet te maken met dienstzegels, zoals de opdruk "officiel" misschien doet geloven.
- De naamswijziging van Perzië in Iran zorgde ervoor dat alle in voorraad zijnde postzegels werden overgestempeld.
- Gelegenheidsopdrukken om bijvoorbeeld het einde (1918) van de eerste wereldoorlog te herdenken op de kroningszegels uit 1915.
Herdrukken en vervalsingen

Naast herdrukken zijn van de eerste tot de uitgaven van omstreeks 1930 veel vervalsingen gemaakt. Veelal zijn zij door afwijkend papier en gom te onderscheiden van de oorspronkelijke postzegels. Bovendien zijn bij de meeste vervalsingen ook veranderingen in het beeld te onderscheiden.
Naast herdrukken en vervalsingen hebben we ook te maken met vervalste stempels. Hierdoor zijn er heel wat combinaties mogelijk (bijv.: een echt stempel op een vervalsing en een stempelvervalsing op een herdruk).
Uitgavebeleid Iran

Naast thema's als "verenigde naties" en "alfabetisme" worden in de pahlavi-tijd vooral economische thema's afgebeeld, maar ook in Iran was er jaarlijks een serie voor het kind. Sinds 1964 wordt ook elk jaar aandacht geschonken aan het nieuwjaarsfestival.
Sinds Khomeini aan de macht is gekomen in 1979 zijn er een aantal thema's aan toegevoegd: Bijv.: "religieuze leiders", "de oorlog met Iraq", "Amerikaans imperialisme" en "dood aan de staat Israël".
Interessant verzamelgebied

Oppervlakte in km2
1.648.000Inwoners in milj.
64Landnaam op postzegels
(veelal in het Perzisch); Persane(s); IranPeriode waarin postzegels verschenen
1868 -Valuta op postzegels
1868: 20 shahis = 1 kran; 10 krans = 1 toman1881: 100 centimes = 1 franc
1885: 20 chahis = 1 kran; 10 krans = 1 toman
1932: 100 dinars = 1 rial; 20 rials = 1 pahlavi
Wereldpostvereniging UPU
Lid UPU.Landen en postgebieden die u ook kunt verzamelen
BushireVindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3