Opdruk op postzegels en poststukken
Extra drukgang nadat postzegel klaar was
Een opdruk is een extra druk die op een postzegel wordt aangebracht nadat de postzegel reeds klaar was. Deze opdruk maakte geen onderdeel uit van het originele ontwerp. Opdrukken kunnen bestaan uit letters, cijfers, punten, strepen en figuren. De waarde van postzegels met een opdruk is doorgaans hoger, omdat er meestal meer postzegels bestaan zonder dan met opdruk. Maar voor deze regel bestaan ook veel uitzonderingen.
Redenen voor opdruk

Er zijn veel redenen waarom opdrukken worden aangebracht, de belangrijkste zijn:
Om de frankeerwaarde van een postzegel te wijzigen.
Om de nieuwe of veranderde landsnaam op de postzegel te vermelden.
Om de functie van de postzegel te wijzigen (bijvoorbeeld van frankeerzegel naar dienstzegel).
Om een extra slogan aan de postzegel toe te voegen (bijvoorbeeld ter gelegenheid van een filatelistische tentoonstelling).
Om een gedeelte van de postzegel af te dekken (bijvoorbeeld omdat de afgebeelde koning buiten gratie is).
Opruimingsopdruk
Als de frankeerwaarde van een postzegel wijzigt door de opdruk noemen we een dergelijke opdruk een
opruimingsopdruk.
Eisenbahn
In
Beieren werden gewone frankeerzegels gebruikt als spoorwegzegels. Deze zijn te herkennen door een in het zegelbeeld geperforeerde 'E' (Eisenbahn). Op andere spoorwegzegels van Beieren werd de 'E' als opdruk op de zegel aangebracht.
Watersnoodzegel 1953

Op 10 februari 1953 verscheen een postzegel met een toeslag van tien cent ten bate van het Nationaal Rampenfonds. Voor deze Watersnoodzegel werd een ontwerp uit 1949 van S.L. Hartz gebruikt. De letters en cijfers van deze uitgifte werden ontworpen door de letterkunstenaar J. van Krimpen. De frankeerzegel van tien cent kreeg een opdruk met het jaartal 1953, de vermelding van de toeslag van tien cent en het woord 'watersnood' in kapitalen.
Watersnoodzegel 1953
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks
Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Lees verder: meer over postzegels
Waarde van postzegels
Postzegels kopen
Zegelsoorten
Frankeerwaarde
Opruimingsopdruk
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient, is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.
Bekijk:
Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Deze bundel bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat deze bundel ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.
Bekijk:
Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 1