Vincent van Gogh

Vincent van Gogh overleed 125 jaar geleden in Auvers-sur-Oise. In 2015 herdenken een groot aantal culturele instellingen met de manifestatie '125 jaar inspiratie' de kunstenaar die in eigen tijd met de nek werd aangekeken. Ook PostNL greep dit jubileum aan voor een aantal uitgiften.
Vincent van Gogh
Stedelijk Museum

Op 22 september 2012 opende koningin Beatrix het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Een dag later kon het publiek de schitterende kunstcollectie na acht jaar weer bekijken.
Stedelijk Museum Open
Henri de Toulouse-Lautrec

Op 26 juni 2011 verscheen in België een velletje met tien verschillende postzegels met affiches van de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec. De affiches die op de postzegels te zien zijn komen uit de collectie van het museum van Elsene.
Henri de Toulouse-Lautrec in Elsene
Slag bij Murten

De Zwitserse postdienst kwam in 2010 met een serie van vier postzegels. Deze Pro Patria-zegels laten details uit het panorama van Louis Braun van de Slag bij Murten zien.
Slag bij Murten
René Magritte

De surrealist René Magritte is de bekendste Belgische kunstenaar uit de twintigste eeuw. In 2008 opende het Magritte Museum in Brussel haar deuren en kwam de Belgische post weer met nieuwe postzegels over René Magritte.
René Magritte
Cobra
In België verscheen op 17november 2006 een gemeenschappelijke uitgave met Denemarken met als onderwerp de Cobra-kunstgroep. De postzegels tonen kunstwerken van de Belgische kunstschilders Pierre Alechinsky en Asger Jorn.
Cobra postzegels
Karel Appel postzegel
Het laatste kunstwerk van Karel Appel is door de Nederlandse postdienst TPG uitgeven als postzegel. Vlak voordat de wereldberoemde kunstenaar op 3 mei 2006 overleed op 85-jarige leeftijd kwam de nu verschenen postzegel ter gelegenheid van de Weken van de Kaart klaar.
Karel Appel postzegel
Rembrandt

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar verschenen op 15 juli 2006 een blokje en een velletje met Rembrandtzegels. De postzegel in het blokje is geschikt voor aangetekende post en geeft dan ook een hoge aanschafprijs: 6,45 euro. De zeges in het velletje hebben een frankeerwaarde van 39 cent. In het velletje zitten vijf verschillende postzegel, dus elke zegel is twee keer in het prachtig ontworpen velletje opgenomen.
Rembrandt
Finse kunst in serie van zes postzegels
De postzegelserie van Finland met als onderwerp Akseli Gallen-Kallela bestaat uit twee uitgiften. Drie rolzegels voor frankering in de eerste klasse tonen schilderijen en de gevel van het atelier van de kunstenaar, Tarvaspää. De postzegelserie werd ontworpen door Tapani Aartomaa.
Akseli Gallen-Kallela
Tien voor Nederland

TPG Post begon het nieuwe jaar met drie nieuwe uitgaven: Tien postzegels voor Nederland (39 cent), Vijf voor Europa (69 cent) en Vijf voor buiten Europa (85 cent). Alle twintig postzegels tonen kunstwerken en zijn eigentijds. De postzegels geven een kunstzinnige uitdrukking aan Nederland.
Tien voor Nederland
Vijf voor Europa

TPG Post begon het nieuwe jaar met drie nieuwe uitgaven: Tien postzegels voor Nederland (39 cent), Vijf voor Europa (69 cent) en Vijf voor buiten Europa (85 cent). Alle twintig postzegels tonen kunstwerken en zijn eigentijds. De postzegels geven een kunstzinnige uitdrukking aan Nederland.
Vijf voor Europa
Vijf voor buiten Europa
TPG Post begon het nieuwe jaar met drie nieuwe uitgaven: Tien postzegels voor Nederland (39 cent), Vijf voor Europa (69 cent) en Vijf voor buiten Europa (85 cent). Alle twintig postzegels tonen kunstwerken en zijn eigentijds. De postzegels geven een kunstzinnige uitdrukking aan Nederland.
Vijf voor buiten Europa
Kunst in België

De Belgische postdienst zet de serie "Dit is België" voort met een zoektocht door de moderne kunst. Het velletje bevat tien postzegels van 44 cent en werd ontworpen door Luc Derycke.
De Belgische post koos de op de postzegels afgebeelde werken en kunstenaars met zorg. Hiervoor werd een rondvraag gedaan bij kunstcritici en museumconservatoren. Van de gekozen kunstenaars werd vervolgens een werk uit de belangrijkste collecties van hedendaagse kunst in België uitgezocht.
Kunst in België
Paul Klee

Op 30 juni 2005 opende het Paul Klee Centrum in Bern haar deuren. Ter gelegenheid hiervan verscheen in Zwitserland een maand eerder een postzegel over deze bijzondere Duitse kunstenaar. In dit kunstcentrum staat het werk van de in 1879 in de omgeving van Bern geboren Paul Klee centraal.
De verzameling van het Paul Klee Centrum in Bern bestaat uit ongeveer veertig procent van de olieverf schilderijen van de kunstenaar. Paul Klee wordt nu beschouwd als een modernist, maar in zijn tijd verkocht zijn werk slecht.
Paul Klee
Die Brücke

Honderd jaar geleden ontstond in Duitsland de kunstenaarsgroep Die Brücke. De Duitse postdienst herinnert ons er aan met een postzegel, waarop de houtsnede Sitzende Fränzi" te zien is van de expressionistische kunstenaar Erich Häckel.
Die Brücke was een kunstenaarsvereniging, die tussen 1905 en 1913 een groep expressionistische schilders bond.
Die Brücke
Hvitträsk

In maart 2005 verscheen in Finland een serie van zes zelfklevende rolzegels met als onderwerp Hvitträsk. Er kwamen twee verschillende rollen ter beschikking. Een voor eerste klas en een rol met rolzegels voor de tweede klasse. Elke rol bevat drie verschillende postzegels.
Hvitträsk
Kunst in bedrijfscollecties

In Nederland verscheen op 25 februari 2005 een kunstvelletje. Veel kunstwerken worden door bedrijven aangekocht en opgenomen in de bedrijfscollectie. Deze collecties zijn bijzonder maar voor het publiek relatief onbekend, omdat de werken niet permanent door het publiek te bezichtigen zijn, zoals wel het geval is in musea.
Met de uitgifte van het postzegelvel "Kunst in bedrijfscollecties", waarin tien verschillende postzegels zijn opgenomen, wordt een klein deel van deze kunstwerken op bijzondere wijze toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.
Kunst in bedrijfscollecties
Kees van Dongen

Honderd jaar geleden presenteerde een nieuwe kunststroming zich op de Herfstsalon in Parijs in 1905. Deze kunstenaars werden de "Wilde Beesten" (fauvisten) genoemd, omdat ze ruimhartig met kleur omgingen en hun kleuren niet volgens het schema van moeder natuur gebruikten.
Op 17 januari verscheen in België een postzegel waarop een schilderij met een violiste van de Nederlandse kunstenaar Kees van Dongen (1877-1968) is afgebeeld.
Kees van Dongen
Kunstgeschiedenis
In Luxemburg verschijnt op 28 september 2004 een serie van drie postzegels ter ere van het Nationale Museum. Dit museum is in het hart van de Luxemburgse hoofdstad gevestigd en is in de afgelopen jaren uitgebreid en gemoderniseerd. Naast moderne kunst toont het museum ook kunstschatten van oude meesters.
Kunstgeschiedenis
Roemenië
De Belgische post geeft op 20 september een serie van twee postzegels uit met beeldhouwwerken van Idel Ianchelevici (1909-1994) als onderwerp. Het betreft een gemeenschappelijke uitgave met Roemenië.
Roemenië
Carel Fabritius

Het Mauritshuis in Den Haag presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Carel Fabritius (1622-1654). In 1654 kwam abrupt een einde aan het leven van de jonge en geniale schilder Fabritius: hij was een van de slachtoffers van de grote ontploffing van het Delftse kruitmagazijn. Hierdoor heeft hij ons slechts een klein, maar wel veelzijdig oeuvre nagelaten.
Carel Fabritius
Albert Edelfelt
De Finse kunstenaar Albert Edelfelt werd in juli 1854 geboren in Kiala Manor bij Porvoo. Edelfelt studeerde aan de kunstacademie in Helsinki. Hij zette zijn studie voort in Antwerpen (1873) en Parijs (1874-1877).
Albert Edelfelt
Salvador Dali

In de serie "Buitenlandse meesterwerken in Belgische collecties" toont de postdienst op een in april 2004 verschenen postzegel een meesterwerk van de Spaanse kunstenaar Salvador Dali. "De bekoring van Sint-Antonius" is een van de trekpleisters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Salvador Dali
Mythologie door Gallen-Kallela

In de Scandinavische landen werd in maart 2004 aandacht geschonken aan mythologie. In verschillende landen in deze regio verschenen in deze maand postzegels met dit onderwerp.
In Finland verscheen een blokje met twee postzegels. De ontwerper van het blokje, Pekka Piippo, gebruikte hiervoor het kunstwerk "Luonnotar", dat in 1925 in waterverf werd uitgevoerd door de kunstenaar Akseli Gallen-Kallela.
Mythologie door Gallen-Kallela
Affiches

In september 2003 verscheen in Noorwegen een uitgave waarop de kunst van het maken van een affiche centraal staat. De serie bestaat uit drie postzegels met de waarden 8,50, 9 en 10 kronen.
Affiches
Posterkunst

Affiches werden aanvankelijk vooral door kunstenaars omarmd als een nieuw middel om hun publiek te bereiken. Veel bekende kunstenaars verdienden een centje bij door posters te ontwerpen.
Posterkunst
Fernand Khnopff
Ter gelegenheid van een grote overzichtstentoonstelling gaf de Belgische post in januari 2004 een velletje met vier postzegels uit met werken van Fernand Khnopff.
Fernand Khnopff
Affiches

De inhoud van een affiche is altijd actueel en dus per definitie vergankelijk. Maar voor veel mensen zijn affiches ook kunstwerken en een afspiegeling van een bepaalde tijd. Een paar populaire affiches zijn nu omgetoverd tot postzegelmotieven. Affiches vormen dit jaar ook het thema voor de landen in de organisatie PostEurop.
Affiches
Carl Larsson
In 2003 is het 150 jaar geleden dat de beroemde Zweedse kunstenaar Carl Larsson werd geboren. Op de jaarlijkse kerstzegels geeft Zweden voor het eerst filatelistische bekendheid aan zijn populaire schilderijen. Het thema is de traditionele Zweedse kerstviering in het gezin Larsson. Het liefst schilderde Carl Larsson zijn vrouw Karin en hun acht kinderen. Op deze kerstpostzegel zien we onder anderen Brita, Esbjörn en Kersti.
Carl Larsson
Landschappen

De Nederlandse postdienst TPG kwam op 11 juni 2002 met een mooi velletje landschapszegels. Op deze postzegels staan kunstwerken afgebeeld van bekende Nederlandse kunstenaars als Aelbert Cuyp, Meindert Hobbema en Andreas Schelfhout. Ook modernere schilderijen zijn in het velletje opgenomen. Uit de twintigste eeuw zijn Jan Sluijters, Michael Raedecker en Robert Zandvliet vertegenwoordigd.
Landschappen
Luxemburg Kunst Collectie
Op 5 maart 2002 verscheen in Luxemburg een nieuwe kunstserie. Dit jaar zijn op de postzegels werken afgebeeld van Moritz Ney, Dany Prüm en Christiane Schmit.
Luxemburg Kunst Collectie
Zweden - Nieuw-Zeeland

Een gezamenlijke uitgave van Zweden en Nieuw-Zeeland omvat twee thema's: kunstglas en Maorisch handwerk.
Op de ene postzegel is een glazen vaas afgebeeld, vervaardigd door de Zweedse, maar in NieuwZeeland woonachtige kunstenaar Ola Háglund, die werkzaam is in de stad Nelson, in het noorden van Zuideiland. Zijn glasblazerij heeft veel interesse ondervonden.
Zweden - Nieuw-Zeeland
Vrouw in de kunst

De Antwerpse dichteres Anna Bijns (1494-1575) is tijdens de woelige periode van de zestiende eeuw een feministe avant la lettre. Met haar drie bundels lyrische gedichten munt ze uit in de satire en beschrijft ze op krachtige en "moraliserende" wijze de samenleving van haar tijd, de menselijke gevoelens zoals vriendschap, het huwelijk en de passionele liefde. Ze neemt een belangrijke plaats in onder de Vlaamse katholieke schrijvers van haar tijd en is een hevig tegenstandster van de hervorming van Martin Luther en zijn volgelingen.
Vrouw in de kunst
Beeldhouwwerken uit Kristianstad

De Zweedse post geeft twee postzegels uit op het thema beeldhouwwerken uit Kristianstad (in het Zuid-Zweedse gewest Skane). Dit is de jaarlijkse Scandinavië-uitgave.
Kristianstad huist vele beelden en interessante kunstwerken die over de hele stad en zijn omgeving verspreid zijn.
Beeldhouwwerken uit Kristianstad
Arnold Böcklin

Arnold Böcklin (1827-1901) werd geboren in Bazel op 16 oktober 1827. Hij was de zoon van een textielondernemer. Arnold Böcklin groeide uit tot een van de belangrijkste Zwitserse kunstenaars uit de negentiende eeuw. Dit jaar werd zijn dood, honderd jaar geleden, herdacht door de Zwitserse post met een postzegel.
Arnold Böcklin
200 jaar Musea voor Schone Kunsten
De schone kunsten staan centraal in het nieuwe Belgische postzegelboekje. Het postzegelboekje bevat vier postzegels, waarop werk is afgebeeld van de kunstenaars Pieter Breugel de Oude, Pieter Paul Rubens, Frits van den Berghe en Marcel Broodthaers.
200 jaar Musea voor Schone Kunsten
Nieuwe Belgische uitgifte

Vier Belgische kunstenaars namen de uitdaging aan om een speciale postzegel te ontwerpen. Panamarenko, Jacques Charlier, Marie Jo Lafontaine en Anne-Mie Van Kerckhoven maakten fascinerende creaties, die de liefhebbers van hedendaagse kunst ongetwijfeld zullen bevallen.
Nieuwe Belgische uitgifte
Luxemburg september 2000

Op 27 september 2000 bracht Luxemburg postzegels uit met de onderwerpen kunst, geschiedenis, ijzer- en staalindustrie en het koninklijk huis. De kunstserie bestaat uit drie postzegels.
Luxemburg september 2000
Nieuwe priority-postzegels
Naar aanleiding van de aangepaste tarieven voor priority, voor voorrang van uw brief of kaart in het internationale postverkeer binnen Europa, zijn op 1 augustus 2000 drie nieuwe postzegels verschenen. Het posttarief is verhoogd naar Hfl. 1,10. Naast een nieuwe waarde in de serie Beatrix Inversie verschenen twee postzegels met kunst. De Nachtwacht van Rembrandt is in een nieuw jasje gestoken. De tekst "priority" was voorheen opgenomen in een label, maar is nu in het postzegelbeeld opgenomen.
Nieuwe priority-postzegels
Kunst op Zweedse postzegels

De Zweedse post geeft jaarlijks een serie kunstpostzegels uit. Dit jaar zijn de twee postzegels (brev) ontworpen door één van de bekendste Zweedse kunstenaars: Philip von Schantz.
Kunst op Zweedse postzegels
Uit de kunst
In juni verschenen in Nederland twee velletjes die uitgegeven werden ter gelegenheid van twee tentoonstellingen. In het Mauritshuis te Den Haag wordt van 25 september t/m 9 januari 2000 "Rembrandt Zelf" tentoongesteld en in het Rijksmuseum te Amsterdam is een tentoonstelling georganiseerd rond het onderwerp "stilleven" (19 juni t/m 19 september 1999).
Uit de kunst
Vincent van Gogh 1990

Van Gogh (1853-1890) werd geboren als oudste zoon van een predikant, te Groot-Zundert in Noord-Brabant. Na zijn kostschooltijd te Zevenbergen gaat hij in 1869 werken bij de kunsthandel Goupil & Co in Den Haag, waarvoor hij o.a. in de filialen te Londen en Parijs werkt. In 1876 neemt Van Gogh ontslag; hij is korte tijd hulpprediker in Ramsgate en Isleworth, waarna hij terugkeert naar Nederland en als leerling een betrekking aanvaart bij de boekhandel Blussé & Van Braam te Dordrecht. Na een poging tot religieuze studie te Amsterdam en Brussel gaat Vincent als evangelist naar de Borinage. Na te zijn ontslagen als evangelist vindt Van Gogh in 1880 zijn ware roeping in de schilderkunst.
Vincent van Gogh 1990
Rembrandt 1930

Rembrandt werd geboren in Leiden in 1606 als zoon van de molenaar Herman Gerritsz. van Rijn en van de bakkersdochter Neeltgen van Zuytbrouck. Rembrandt wordt als de grootste meester van de Hollandse kunst in de zeventiende eeuw beschouwd.
Rembrandt 1930
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze
Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels Verzamelen
Kunst op postzegels