Rouwzegel

Naar aanleiding van een vraag uit de sector van het begrafeniswezen werd door de Belgische post een speciale rouwzegel ontworpen. De rouwzegel verscheen op 10 december 2001.
Rouwzegel
Euro in Portugal
Ook Portugal heeft de nationale munteenheid, de escudo, ingeruild voor de Europese variant. Op 2 januari 2002 verscheen een serie van acht postzegels, waarop de nieuwe munten zijn afgebeeld.
Euro in Portugal
Wielrennen en tennis

Op 21 januari 2001 verschenen in België vier prachtige sportzegels: wielrennen en tennis.
Wielrennen en tennis
Het paard Harfagre
Illustraties uit Zweedse kinderboeken vormen een geliefd thema voor de Zweedse post. Dit jaar maken we kennis met het paard Harfagre, de onafscheidelijke metgezel van de kinderen Zwerfsteen.
Het paard Harfagre
Valentijnsstrip
Precies op tijd voor Valentijnsdag verscheen in Zweden een postzegeluitgave op het thema "Fröken Livrädd & Kärleken". Dit is een eigenzinnige beeldroman van de jonge Zweedse kunstenares Joanna Rubin Dranger.
Valentijnsstrip
WK ijshockey 2002

Het Zweedse nationale ijshockeyteam is een van de populairste en meest succesvolle sportteams van Zweden. In de loop van de jaren hebben de Zweden acht wereldtitels bij elkaar gesprokkeld: Olympisch goud in 1994 en zeven keer goud op de wereldkampioenschappen (1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992 en 1998).
WK ijshockey 2002
Zweden, visarend
De Zweedse Post koos de visarend tot thema voor een nieuwe postzegel van 10 kronen. De Visarend gedijt het best rond grote meren met veel eilanden en bouwt zijn nest, dat alleen uit takken bestaat, op riskante plaatsen, hoog in een dennenboom.
Zweden, visarend
Zuidpoolexpeditie

De eerste Zweedse antarctische expeditie verliep bijzonder dramatisch, maar was desondanks één van de meest succesvolle wetenschappelijke zuidpoolexpedities uit die jaren.
Zuidpoolexpeditie
Vroeger en Nu

Op 10 december 2001 verschenen in België tien nieuwe briefkaarten met afbeeldingen van stadsgezichten. Elke kaart heeft een grote afbeelding linksonder, waarop te zien is hoe de wereld er vroeger uitzag op een ansicht. Onder de afbeelding staat een omschrijving in zwart. De afbeelding van de oude ansicht wordt in zwart-wit vergroot op de achtergrond van de hele kaart herhaald.
Vroeger en Nu
Kongo

Op 2 januari 2002 verschenen Belgische postzegels gewijd aan Kuifje. Het betreft een gemeenschappelijke uitgave met Kongo. Het land, dat Kuifje in het stripverhaal "Kuifje in Afrika" ook bezocht.
Bijna een maand na zijn terugkeer uit het land van de Sovjets vertrok Kuifje in 1930 naar Belgisch Kongo om het diamanthandeltje, opgezet door de beruchte Amerikaanse gangster Al Capone, op te rollen. Dit avontuur bevestigde het succes van de nog jonge Brusselse tekenaar Hergé.
Kongo
Slang en salamander

Aan het begin van het nieuwe jaar verschenen de eerste frankeerzegels van Aland met een eurowaarde. Op de postzegels zijn een slang en een salamander afgebeeld.
Slang en salamander
Febiac
Op verzoek van de Belgische Federatie van Automobiel en Tweewielerindustrie (FEBIAC), werden twee briefkaarten uitgegeven. Sinds 1902 organiseert FEBIAC de internationale automobielsalon van Brussel. Tot 1936 vond de salon plaats in het Jubelpark; daarna verhuisde het festijn naar de paleizen van het Tentoonstellingspark op de Heizel.
Febiac
Zwitserland, Bürgi en Riggenbach 1983

Op deze Europa-fdc van Zwitserland uit 1983 wordt aandacht geschonken aan de globe van de wiskundige en astronoom Just Bürgi en de tandradbaan van de ingenieur Niklaus Riggenbach.
De Zwitserse astronoom en klokkenmaker Jost Bürgi (1552-1632) werd geboren in Lichtensteig. Van 1579 tot 1604 was hij als klokkenmaker en astronoom in dienst van het hof van Wilhelm der Weise, die een grote belangstelling voor de sterrenkunde had.
Zwitserland, Bürgi en Riggenbach
Postcentrum op postzegel

Op 28 februari 2002 verscheen op Aland een prachtige postzegel met de afbeelding van het plaatselijk postsorteercentrum. Het afgebeelde gebouw is een nieuwbouwproject. Het centrum is geprojecteerd in het plaatsje Sviby, vlakbij het vliegveld van Mariehamn.
Postcentrum op postzegel
Promotie van de filatelie 2002

De filatelistische wereldtentoonstelling Belgica 2001 in juni lokte ongeveer 9.000 schoolkinderen, komend van 150 scholen uit alle hoeken van België. Ter gelegenheid van Belgica 2001namen deze scholieren enthousiast deel aan de tekenwedstrijd "Mijn eerste postzegel".
Promotie van de filatelie
Universiteit Antwerpen

In de Universiteit Antwerpen bundelen verschillende hogescholen hun krachten. Met name het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen (RUCA), de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) en de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen (UFSIA).
Universiteit Antwerpen
Generaal Milan Stefánik

Generaal Milan Stefánik (1880-1919) werd geboren in Kosariska in Hongarije. Stefánik studeerde aan het lyceum in Pressburg (tegenwoordig Bratislava) en daarna aan het gymnasium in Ödenburg. Aan de universiteit in Praag studeerde Milan Stefánik aanvankelijk architectuur, maar verruilde deze studierichting later voor astronomie. Bovendien promoveerde Milan Stefánik in oktober 1904 in de filosofie.
Generaal Milan Stefánik
Belgische postzegelboekjes

Op 10 december 2001 verschenen op de Belgische postkantoren twee nieuwe postzegelboekjes. Beide zijn ze aan bloemen gewijd. Ze heten dan ook "Bloem/Trompetnarcis" en "Bloem/Tulp Darwin".
Belgische postzegelboekjes
Luxemburg Kunst Collectie
Op 5 maart 2002 verscheen in Luxemburg een nieuwe kunstserie. Dit jaar zijn op de postzegels werken afgebeeld van Moritz Ney, Dany Prüm en Christiane Schmit.
Luxemburg Kunst Collectie
Astrid Lindgren

Op 5 maart 2002 hield de Zweedse post de nagedachtenis van Astrid Lindgren in ere met een postzegeluitgave, die herinnert aan het grote belang van haar schrijverschap. De Zweedse kinderboekenschrijfster overleed op 28 januari 2002. Ze werd 94 jaar oud.
Astrid Lindgren
Wereldmonumenten

Op de monumentenlijst van de UNESCO staan twaalf Zweedse monumenten. Zweden heeft beloofd om dit erfgoed voor altijd te bewaren en in stand te houden. Vorig jaar startte de Zweedse post een postzegelserie op het thema Zweedse wereldmonumenten. Deze serie wordt nu voortgezet met de steden Visby en Birka.
Wereldmonumenten
Stockholm 750 jaar

Stockholm viert deze zomer zijn 750-jarig bestaan. In het jaar 1252 werd Stockholm voor het eerst schriftelijk vermeld. Birger Jarl Magnusson, die wordt beschouwd als de stichter van Stockholm, verstuurde in dit jaar twee brieven die in Stockholm waren gedateerd.
Stockholm 750 jaar
Beeldhouwwerken uit Kristianstad

De Zweedse post geeft twee postzegels uit op het thema beeldhouwwerken uit Kristianstad (in het Zuid-Zweedse gewest Skane). Dit is de jaarlijkse Scandinavië-uitgave.
Kristianstad huist vele beelden en interessante kunstwerken die over de hele stad en zijn omgeving verspreid zijn.
Beeldhouwwerken uit Kristianstad
Vrouw in de kunst

De Antwerpse dichteres Anna Bijns (1494-1575) is tijdens de woelige periode van de zestiende eeuw een feministe avant la lettre. Met haar drie bundels lyrische gedichten munt ze uit in de satire en beschrijft ze op krachtige en "moraliserende" wijze de samenleving van haar tijd, de menselijke gevoelens zoals vriendschap, het huwelijk en de passionele liefde. Ze neemt een belangrijke plaats in onder de Vlaamse katholieke schrijvers van haar tijd en is een hevig tegenstandster van de hervorming van Martin Luther en zijn volgelingen.
Vrouw in de kunst
Brugge

In 2002 is Brugge de culturele hoofdstad van Europa. Ter gelegenheid hiervan geeft de Belgische post een serie van drie postzegels uit. De postzegels werden ontworpen door Rob Buytaert.
Als kosmopolitische stad heeft Brugge zich in de loop van haar geschiedenis steeds tot de buitenwereld gericht.
Brugge
Dag van de postzegel 2002

E-mail en SMS zijn nieuwe schriftelijke communicatievormen van het begin van de 21e eeuw. Ze staan voor snelle en wereldwijde communicatie. Ze hebben echter als nadeel alleen koele, beknopte berichten over te brengen, met voor de SMS ook de kans op verkeerde interpretatie.
Dag van de postzegel
Rashonden
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de "Koninklijke Kynologische Maatschappij der Vlaanderen", oorspronkelijk "Société Royal Canine des Flandres" genaamd, geeft de Belgische postdienst een serie postzegels uit, waarop honden zijn afgebeeld.
Rashonden
Waarschuwing Duitse Post

De Duitse postdienst waarschuwt haar klanten om de postzegels met DM-waarde zo spoedig mogelijk op te maken. In de grote postcentra zijn stempels met een bijzondere stempelvlag in gebruik genomen om het publiek te informeren omtrent de gebruiksduur van de oude postzegels.
Waarschuwing van Duitse Post
Honderd jaar bestellers

In 1974 werd in Canada een serie postzegels uitgegeven ter gelegenheid van het eeuwfeest van de postbestelling. De serie "Honderd jaar verdeling van poststukken door posterijen via bestellers" verscheen op 11 juni 1974.
Honderd jaar bestellers
Europa, 1968
De postadministraties van verschillende Europese landen hebben uit een aantal ontwerpen van kunstenaars uit verschillende landen in 1968 voor het ontwerp van de Zwitser Hans Schwarzenbach uit Bern gekozen.
Europa, 1968
V&D-postzegel

De Nederlandse postdienst komt haar grote klanten steeds verder tegemoet. Onlangs stuurde het warenhuis V&D haar vaste klanten een brief om ter gelegenheid van moederdag te komen winkelen op een besloten koopavond.
V&D-postzegel
Zweden toont het circus
Dit jaar zullen we in heel Europa het circus te zien krijgen op onze postzegels. Posteurop, het Europese samenwerkingsverband op postaal gebied, heeft het circus tot gemeenschappelijk postzegelthema gekozen.
Zweden toont het circus
Zomer in Bohuslän

Net op tijd voor de aanstaande zomer komen er nu Zweedse postzegels in omloop op het thema Bohuslän, het meest westelijke gewest van Zweden. Het is tevens het meest onmiskenbare scherenlandschap van Zweden, met een 120 kilometer lange kust, 3000 eilanden en zo'n 4500 rotsachtige klippen en scheren.
Zomer in Bohuslän
Zweden - Nieuw-Zeeland

Een gezamenlijke uitgave van Zweden en Nieuw-Zeeland omvat twee thema's: kunstglas en Maorisch handwerk.
Op de ene postzegel is een glazen vaas afgebeeld, vervaardigd door de Zweedse, maar in NieuwZeeland woonachtige kunstenaar Ola Háglund, die werkzaam is in de stad Nelson, in het noorden van Zuideiland. Zijn glasblazerij heeft veel interesse ondervonden.
Zweden - Nieuw-Zeeland
Belgische Europazegel
Elk jaar geven een aantal Europese landen een postzegel uit op een gemeenschappelijk thema. Deze postzegels dragen de naam Europazegels.
De Belgische Europazegel
Rode Kruis

Iedereen heeft het Rode Kruis wel eens aan het werk gezien in zijn eigen omgeving. Het Belgische Rode Kruis is wereldwijd actief om mensen te helpen of te beschermen.
Mensen die het slachtoffer zijn van een oorlog, een epidemie of een ramp, worden ongeacht ras, godsdienstige overtuiging of nationaliteit door het Rode Kruis geholpen.
Het Rode Kruis
Europazegels in Nederland
Na een groot aantal jaren heeft de Nederlandse postdienst TPG weer meegedaan aan de Europese traditie en een serie postzegels uitgegeven in de reeks Europa. In de periode 1956-1993 gaf Nederland jaarlijks Europazegels uit.
Weer Europazegels in Nederland
Abdij van Leffe

In 1152 werd de priorij van Leffe gesticht door de religieuzen van de orde van de Premonstratenzers van de orde van de Heilige Norbertus van Floreffe. AI snel werd ze onafhankelijk en werd ze een volwaardige abdij. In 1466 werd de abdij door de soldaten van Karel de Stoute geplunderd en verwoest. Er zouden heel wat decennia overheen gaan vooraleer het gebouw zijn oorspronkelijke glorie hervond.
Abdij van Leffe
Landschappen

De Nederlandse postdienst TPG kwam op 11 juni 2002 met een mooi velletje landschapszegels. Op deze postzegels staan kunstwerken afgebeeld van bekende Nederlandse kunstenaars als Aelbert Cuyp, Meindert Hobbema en Andreas Schelfhout. Ook modernere schilderijen zijn in het velletje opgenomen. Uit de twintigste eeuw zijn Jan Sluijters, Michael Raedecker en Robert Zandvliet vertegenwoordigd.
Landschappen
Victor Hugo
De Franse schrijver Victor Hugo, bekend van "Les Misérables" bezocht tussen 1862 en 1871 een aantal keren Luxemburg.
Victor Hugo
Kantwerk

De Belgische postdienst brengt in samenwerking met de Kroatische evenknie een uitgave waarop kantwerk uit beide landen te zien is. Het kantwerk vond zijn oorsprong in de veertiende eeuw. Dankzij de kwaliteit kreeg het Vlaamse kantwerk een goede naam tot ver buiten Vlaanderen.
Kantwerk
Guldensporenslag

De Guldensporenslag speelde zich af in Kortrijk op 11 juli 1302. De slag kwam voort uit de opstand van de Bruggelingen tegen de heerschappij van de Franse koning Filips de Schone. Deze opstand werd ook bekend onder de naam "Brugse metten" en vond plaats op 18 mei 1302. Onder leiding van Jan Breydel en Peter De Coninck rekenden de Bruggelingen af met de in de stad gelegerde Franse troepen.
De Guldensporenslag
België - Portugal

De Portugees-Belgische uitgave van 2002 illustreert hoe de mens de wind eeuwenlang voor het dagelijkse werk gebruikte als milieuvriendelijke energiebron. De serie postzegels bestaat uit twee postzegels. Op de laagste waarde staat een Belgische windmolen afgebeeld. Op de andere postzegel staat een windmolen die is te vinden op de Azoren, de eilandengroep, die bij Portugal hoort.
België - Portugal
Jeugdfilatelie

De stripreeks Bakelandt is een historisch verantwoorde reeks, die zich afspeelt in de tijd van de Franse overheersing in Vlaanderen. Bakelandt en zijn vrienden zoeken ook exotische streken op, zoals Egypte en Venetië.
Jeugdfilatelie
Paarden op postzegels

De op 1 juli 2002 verschenen Belgische serie Paarden bestaat uit twee postzegels en een blokje, waarin één postzegel is opgenomen. Op de postzegels van 40 cent staat een springruiter afgebeeld. Het paardspringen is de populairste vorm van paardrijden in België. Ludo Philippaerts en zijn paard Trudo Darco waren in de voorbije jaren als vertegenwoordigers van België bij de uitblinkers in een groot aantal internationale evenementen.
Paarden op postzegels
Tour de France op uitgave Luxemburg

De Tour de France was voor de Luxemburgse post aanleiding tot de uitgifte van een serie van drie postzegels. De postzegels verschenen op 14 mei 2002. De belangrijkste wielerwedstrijd de Tour de France ging dit jaar van start in Luxemburg. Op de postzegels van 45 cent staat het embleem van het spektakel afgebeeld.
Tour de France op uitgave Luxemburg
Nieuwe zakelijke postzegels
In Nederland verschenen in juli 2002 de nieuwe zakelijke rolzegels aan de loketten in de waarden 39 en 78 cent. De postzegels worden in rollen van honderd in een doosje uitgegeven. De rolzegels werden door Joh. Enschedé in Haarlem gedrukt in rasterdiepdruk.
Nieuwe zakelijke postzegels
Grönköpings Veckoblad

Sinds 1902 worden Zweedse machthebbers in Grönköpings Veckblad op ironische, maar beschaafde wijze aan de kaak gesteld. Het tijdschrift weerspiegelt actuele Zweedse gebeurtenissen en verschijnselen via het kleine, maar veelbetekenende stadje Grönköping. Zodra er in Stockholm of elders in Zweden een gebeurtenis van belang heeft plaatsgevonden, zal dit weldra in Grönköping worden herhaald.
Grönköpings Veckoblad 100 jaar
Gastronomie op Zweedse postzegels

Voedsel is een van de belangrijkste vormen, waarin de consumptiemaatschappij tot uiting komt. Er wordt gekookt op tv en er verschijnen voortdurend nieuwe kookboeken. De gastronomie is een maatschappelijke factor van belang geworden.
Gastronomie op Zweedse postzegels
Jean Rey (1902-1983)

Op 30 september 2002 verscheen in België een postzegel ter herinnering aan de politicus Jean Rey.
Doctor in de rechten Jean Rey begint zijn carrière als advocaat bij het Hof van Beroep in Luik. Hij voelt zich betrokken bij de Waalse problematiek en gaat in de politiek. Rey sluit zich aan bij de Liberale Partij.
Jean Rey (1902-1983)
Rechten van het kind
Net als volwassenen hebben kinderen een aantal rechten. Op 20 november 1989 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het kind aan.
Rechten van het kind
Kerstmis en nieuwjaar op Belgisch velletje
Op 28 oktober 2002 verscheen in België een velletje met tien postzegels op het thema kerst en nieuwjaar.
Kerstmis en nieuwjaar op Belgisch velletje
Een reis door de 20ste eeuw
De Belgische post besluit op 28 oktober de meest omvangrijke postzegelreeks, die de Belgische post ooit uitgaf, met een velletje met twintig postzegels. Het thema van dit velletje is het dagelijkse leven in de 20ste eeuw.
Een reis door de 20ste eeuw
Koninklijke paleizen

Voor het eerst in de geschiedenis is op een Zweedse postzegel een oosters paleis afgebeeld. Het fraai gewelfde Grand Palace in Bangkok is één van de twee thema's in een gemeenschappelijke Zweeds-Thaise uitgave. Op de andere postzegel is het in sobere stijl uitgevoerde slot in Stockholm te bewonderen.
Koninklijke paleizen
Motorhelden
De Zweedse posterijen brengen een filatelistische hulde aan de helden uit de wereld van de speedway, enduro, wegracen, motorcross en trial. De postzegels tonen een aantal succesvolle motorcoureurs vanaf de jaren vijftig tot en met de huidige wereldkampioen Tony Rickardsson en Anders Eriksson.
Motorhelden
Nieuwe priority bloem

In de maand november 2002 verschenen in België een groot aantal nieuwe waarden. Zowel de Vogel- als de Albert II-series kregen nieuwe waarden. Tevens verscheen er een nieuwe waarde, waarop de crocus vernus staat afgebeeld. De postzegel verscheen in doosjes van 100 en in de vorm van een postzegelboekje.
Nieuwe priority bloem
Romantische kerken in kersttooi
De jaarlijkse kerstzegels voor het buitenland tonen Zweedse kerken in kersttooi, met onder meer de beroemde houten kerk van Kiruna. De kerken, die alle speciaal zijn uitgekozen om hun markante architectuur, zijn geschilderd door de kunstenaar Waltraud Fais-Mansson.
Romantische kerken in kersttooi
Koninklijke baby op postzegel

Op 4 november 2002 verscheen in België een serie postzegels, waarop de jongste koninklijke telg staat afgebeeld. De baby is Elisabeth, de dochter van kroonprins Filip en prinses Mathilde.
Prins Filip werd geboren in Brussel op 15 april 1960. Hij is de oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola. Als troonopvolger draagt hij de titel van Hertog van Brabant.
Koninklijke baby op postzegel
Sprookjesfiguren

De populaire Karl Bertil Jonsson, het jongetje dat van de rijken neemt en aan de armen geeft, is het thema van de Zweedse kerstzegels van 2002.
De afbeeldingen van de postzegels zijn afkomstig van de getekende tv-film over de kerstavond van Karl-Bertil Jonsson.
Sprookjesfiguren
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze
Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels Verzamelen
Postzegels Nederland
Postzegels 2012
Postzegels 2011
Postzegels 2010
Postzegels 2009
Postzegels 2008
Postzegeluitgaven 2007
Postzegels 2006
Postzegeluitgaven 2005
Postzegeluitgaven 2004
Postzegeluitgaven 2003
Postzegeluitgaven 2001