Vrijwilligers en zomerpostzegels
Zomerpostzegelwerk onder de loep

Comité voor Zomerpostzegels
Aanvankelijk zaten alleen vertegenwoordigers van de overheid in het comité dat belast was met de Zomerpostzegels. Dit comité had inspraak bij de keuze van de afbeeldingen en bepaalde wie de opbrengst van deze toeslagzegels kreeg. Aan het begin van de jaren vijftig vond men dat dit niet langer een overheidstaak was. Het gevolg hiervan was dat in 1953 de Stichting Comité voor de Zomerpostzegels werd opgericht. Het bestuur ging nu, naast vertegenwoordigers van verschillende ministeries en PTT-medewerkers, ook bestaan uit leden van organisaties op het terrein van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid.Men streefde met de oprichting van het Comité voor de Zomerpostzegels niet alleen naar een betere maatschappelijke betrokkenheid. Ook de opbrengst van de Zomerpostzegels moest omhoog. De organisatie die was belast met de verkoop werd verbeterd en er kwam beter en meer propagandamateriaal.
Zomerzegelpost
De belangrijkste mensen waren de vrijwilligers van de landelijke organisatie, die belast waren met de verkoop van de zomerzegels en de bijbehorende artikelen. "Om de organisatie van de verkoop te bevorderen werden nieuwe richtlijnenboekjes voor de vrijwilligers uitgegeven. In deze boekjes stonden adviezen over de verkoop van de zegels en de bij-artikelen, een verslag van de besteding van de opbrengst van het voorgaande jaar en informatie over de zegels en de bestelformulieren."De band met de vrijwilligers, die de Zomerpostzegels verkochten, werd in 1966 verstevigd met de uitgave van Zomerzegelpost, een blaadje voor alle leden van de plaatselijke comités, dat enkele keren per jaar verscheen. De Zomerzegelpost zou vijf jaar blijven bestaan.
Reclame
Het Comité voor de Zomerpostzegels maakte vanaf de jaren zestig ook steeds meer reclame met de uitreiking van de gelden die door de verkoop beschikbaar waren gekomen. Vanaf 1968 werden de plaatselijke comités steeds vaker ingezet bij de uitreiking van de cheques aan de begunstigden. Hierdoor kregen de toekenningen meer aandacht van de pers en werd het publiek beter geïnformeerd over de besteding van de charitatieve zomerzegels.De verkoop kreeg een extra impuls toen de Zomerpostzegels niet alleen in loketvellen, maar ook in postzegelboekjes en blokjes gingen verschijnen. Het logische gevolg hiervan was dat de filatelisten de series nu twee keer moesten kopen.
In het boekje 'Zomerpostzegelwerk onder de loep' wordt iedereen bedankt, die heeft meegewerkt aan het succes van de Zomerpostzegels. Het is goed dat de vrijwilligers eens in het zonnetje werden gezet, maar vergeten wordt, dat ook de filatelisten elk jaar hun 'vrijwillige' financiële bijdrage voor het goede doel deden.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Lees verder: meer over postzegels
ZomerpostzegelsToeslagzegels
Thematisch verzamelen
eerstedagenvelop
Weldadigheidszegels
Wat is uw collectie waard?
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3