Frankeerwaarde
Waarde van porto
De frankeerwaarde is de waarde die een postzegel vertegenwoordigt voor het verzenden van post. Meestal wordt deze waarde aangegeven door middel van cijfers, maar ook andere schrijfwijzen bestaan. Soms wordt de frankeerwaarde in letters aangegeven in plaats van in cijfers (bij voorbeeld: vijf cent).Verschillende valuta's
Soms staat de frankeerwaarde in twee verschillende valuta's op de postzegel. Dit was bijvoorbeeld het geval bij enkele Europese landen in de tijd van de introductie van de euro in 2001. Dit gebeurde ook een half jaar in Nederland.Daarnaast bestaan er postzegels zonder aanduiding van de frankeerwaarde.
Letters en cijfers
Veel landen geven tegenwoordig postzegels uit waarbij de frankeerwaarde met een letter (voorbeelden: Groot-Brittannië en Frankrijk) of cijfer (voorbeelden: België en Nederland) wordt aangeven. Deze letter of dit cijfer geeft dan de dienst aan.In andere landen, zoals Zweden, wordt de dienst met een woord aangegeven. Op de afbeelding bij dit artikel ziet u een Zweedse postzegel, waarop de frankeerwaarde is aangegeven met het woord 'brev' (brief). Met deze postzegel kon in Zweden een binnenlandse brief in de laagste gewichtsklasse worden verstuurd.
De vermelding van de dienst in plaats van de betaalde prijs heeft enkele grote voordelen. De postdienst hoeft geen nieuwe postzegels te ontwerpen en te drukken als de posttarieven worden aangepast. De voorraad postzegels op de postkantoren kan, vanaf de datum waarop het posttarief verandert, voor een hogere prijs worden verkocht.
Ook voor de consument is deze methode handig. Na een verhoging van het posttarief hoeft de consument niet bij te plakken als hij zijn oude voorraad postzegels wil opgebruiken.
Nederland
Eind juni 2010 presenteerde de Nederlandse postdienst haar nieuwe frankeerzegels zonder aanduiding van frankeerwaarde. In plaats van de waarde, vermelden de postzegels nu de dienst die betaald is: Nederland 1 en 2, Europa 1 en Wereld 1. Europa en Wereld verden al na enkele jaren vervangen door de term Internationaal.TNT Post kondigde een verhoging van de posttarieven per 1 januari 2011 aan. Voor het versturen van een binnenlandse brief tot twintig gram betaalde u vanaf 1 januari twee cent meer. De voor de tariefsverhoging gekochte postzegels met de aanduidingen Nederland 1 en 2, Europa 1 en Wereld 1 konden zonder bij te plakken opgemaakt worden.
Postkantoorprijs
De toeslag, die eventueel geheven wordt, valt niet onder het begrip frankeerwaarde, want we kennen ook nog het begrip postkantoorprijs. De postkantoorprijs, is zoals de naam al zegt, de prijs die u betaalt voor een postzegel bij aankoop op het postkantoor. Deze postkantoorprijs bestaat bij toeslagzegels uit de frankeerwaarde en de toeslag.Er bestaan postzegels die een hogere frankeerwaarde hadden dan de prijs die hiervoor op het postkantoor werd betaald.
De Nederlandse postdienst heeft ook postzegels gratis verstrekt. Hiervoor hoefde dus in het geheel niet te worden betaald. Deze postzegels werden via een vrouwenblad of een folder verstrekt aan het publiek.
Frankeerwaarde lager dan postkantoorprijs
Soms geven postdiensten postzegels uit die duurder zijn dan de frankeerwaarde. De filatelist moet hierbij een extra bedrag betalen voor de vervaardiging van het drukwerk, dat dus eigenlijk niet bedoeld is voor frankering. In België verschenen aan het begin van de eenentwintigste eeuw enkele uitgaven die aan deze beschrijving voldoen.Dit verschijnsel komt ook voor binnen het verzamelgebied Nederland. Voor de eerste postzegelboekjes moest de consument een klein extra bedrag betalen. Dus ook deze postzegels was de postkantoorprijs hoger dan de frankeerwaarde, terwijl er geen sprake was van een toeslag voor een nobel doel.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient
is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.Postzegels kopen en verkopen
Lees verder: meer over postzegels
Verzamelwoede: over het verzamelen van postzegelsBelangrijke tips voor postzegelverzamelaars
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4
Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede in 2015 heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2
In deze bundel staat veel praktische informatie voor de postzegelverzamelaar. Een aantal van deze artikelen zijn voortgekomen uit de vele vragen die de auteur ontving. Na het lezen van deze bundel zal elke verzamelaar van postzegels geïnspireerd raken en verrijkt met nieuwe inzichten nog meer genieten van deze prachtige hobby.Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3
Verzamelwoede 3 bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat Verzamelwoede 3 ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.Bekijk: Verzamelwoede 3