Postzegels Nederland 2011: Grenzeloos Nederland over Zuid-Afrika
Drie verschillende velletjes

Grenzeloos Nederland
In de jaarlijkse serie 'Grenzeloos Nederland' stond in 2011 Zuid-Afrika centraal. Zoals gebruikelijk verschijnen de velletjes met zes verschillende postzegels in drie verschillende uitvoeringen. Hierbij wordt gevarieerd met de randbedrukking, teksten en de plaatsing van de zes postzegels in het velletje. De oplagecijfers van deze velletjes 'Grenzeloos Nederland' verschillen enorm. Van het standaardvelletje werden 239.700 exemplaren gedrukt. De twee variëteiten verschenen in een oplage 15.000 stuks. Misschien zal dit oplageverschil op termijn leiden tot hoge catalogusprijzen. Dit zal uiteraard alleen gebeuren als er ook vraag naar deze variëteiten zal gaan ontstaan.Geschiedenis
Zuid-Afrika is nauw verbonden met de geschiedenis van Nederland. In 1652 stichtte Jan van Riebeeck in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een kolonie bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. De VOC was begonnen met de handel in specerijen, zoals peper, nootmuskaat en kruidnagelen. Deze goederen kwamen uit Azië. Een schip deed er een halfjaar over om vanuit de Aziatische gebieden naar Nederland te varen. De schepen moesten om Afrika heen. Kaap de Goede Hoop lag op een mooie plek voor een verversingsstation. In Kaap de Goede Hoop werd de water- en voedselvoorraad aangevuld. Jan van Riebeeck organiseerde de landbouw. Hiervoor werden burgers geworven, die zich hier als boer wilden vestigen. De vruchtbare grond moest eerst ontgonnen worden. Het duurde jaren voordat in Kaap de Goede Hoop voldoende groenten werden verbouwd voor de vloot van de VOC.Ontwerp
Op de velletjes 'Grenzeloos Nederland 2011: Zuid-Afrika' kunnen we ontwikkeling van de Kaapkolonie goed volgen. Op het eerste velletje staat de ontstaansgeschiedenis van Zuid-Afrika. Het tweede postzegelvelletje beschrijft de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Op het derde velletje staan de overeenkomsten en de verschillen tussen het Afrikaans en het Nederlands.Op de postzegels staat steeds een dier afgebeeld: de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de pinguïn. Deze dieren werden afgebeeld als silhouet. In dit silhouet werden beelden geplaatst die een relatie hebben met de ontwikkeling van de Kaapkolonie. In de pinguïn zien we bijvoorbeeld een afbeelding van VOC-aardewerk.
De postzegelserie werd ontworpen door Andreas Schöfl en Rob Meerman van ontwerpbureau Mannschaft uit Amsterdam. Dit ontwerpbureau werd in 2002 opgericht. Helaas zijn de drie postzegels aan de rechterkant van het postzegelvelletje steeds kopstaand geplaatst. Dit is niet prettig voor postzegelverzamelaars. Een ontwerpgrapje levert zelden gemak op voor de gebruiker. Verzamelaars moeten het postzegelalbum steeds honderdtachtig graden draaien om de kopstaande postzegels te kunnen bekijken.
Postzegels in detail
De velletjes 'Grenzeloos Nederland 2011: Zuid-Afrika' verschenen op 25 juli 2011. De postzegels werden op normaal papier met fosforopdruk in offset gedrukt door Joh. Enschedé in Haarlem. De postzegels zijn uitgevoerd in het gebruikelijke Nederlandse standaardformaat van 36 bij 25 mm.De postzegels hebben een waarde die correspondeert met het posttarief (Wereld 1) voor een brief in de laagste gewichtsklasse naar een bestemming buiten Europa.
Verzameltips
Bekijk ook andere interessante postzegels van Nederland.Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels VerzamelenPostzegeluitgaven 2011
Postzegels Nederland 2011
Postzegels kopen en verkopen

Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2Verzamelwoede 1