Recensie postzegelcatalogus: Domfil catalogus Europa Cept 2005
Tekst: Ben Hendriks
Ook landencatalogi bij Domfil

Europa Cept-postzegels
Een van die thematische catalogi is die van de Europa Cept-postzegels. De organisatie, die sinds 1993 doende is met de promotie van Europa-postzegels is de POST-EUROP unie, entameert deze uitgave. Door de uitbreiding van de Europese Unie is de belangstelling voor het verzamelen van Euro-postzegels nog verder gegroeid. Onlangs verscheen de zesde editie 2005 van de Europa Cept uitgaven 2005. Een lijvig boekwerk, want de catalogus omvat circa 400 bladzijden en bestrijkt alle Europese voorlopers. De eerste Europese postzegels verschenen al in 1956 en wel in de Beneluxlanden, Nederland, België en Luxemburg, evenals in het toenmalige West-Duitsland, Frankrijk en Italië. Inmiddels is het aantal postadministraties waar Europese (Cept) postzegels verschijnen al gestegen tot 55.Postzegels met gezamenlijk thema
In 392 pagina's toont de catalogus alle Europese Cept-postzegels, die sinds het prille begin in 1956 zijn verschenen. Vanaf die aanvang werd een jaarlijks thema vastgesteld, waarop de aangesloten landen zo veel mogelijk eenzelfde postzegel of een op hetzelfde thema gebaseerde serie postzegels uitgaven. In 1956 was dat de afbeelding van het "bouwwerk" Europa. In 2003 was de kunst van de poster het centrale thema.De tekst van deze Domfil catalogus is gesteld in het Spaans en Engels.
Voor het eigenlijke catalogusgedeelte vinden we interessante reclame van Domfil e.a., informatie over Post-Europ, zoals doel, organisatie en ledenlanden, een inleiding op het thema en een lijst van gebruikte afkortingen. Al deze bladzijden zijn niet gepagineerd, maar het zou voor gebruikers toch wel prettig zijn als alle pagina's gepagineerd zouden worden.
De catalogus
Vanaf pagina 1 vinden we, als gezegd het begin van het catalogusgedeelte en wel de postzegels, die door zes landen werden uitgegeven. In de jaren daarna stijgt dan geleidelijk het aantal deelnemende landen tot het grote aantal van 55 in 2003.Bij het begin van elk jaar wordt het centrale thema vermeld. Voor elke landenuitgifte vindt u na vermelding van het land het jaar en de datum van uitgifte. Iedere postzegel is afgebeeld op 50% van de werkelijke grootte. Dat lijkt wat klein, maar de afbeeldingen zijn in kleur en de kwaliteit is goed, waardoor de afbeeldingen uitstekend tot hun recht komen.
Indeling Domfil catalogus
Onder de afbeeldingen staan de gegevens van de individuele postzegels vermeld. Dit zijn het Domfil-nummer, de nominale waarde en een korte omschrijving, veelal het thema van de postzegel. Onder de opsomming van de individuele postzegels vinden we per serie - en dat is zeer bijzonder voor een catalogus - de nummers van de postzegels volgens de befaamde catalogi van Yvert & Tellier, Scott, Domfil (ten tweeden male), Michell en Unificato.Daarna volgen de prijzen per serie in Euro's en US-dollars. Het is voor de verzamelaar bijzonder handig dat hij met al die catalogusnummers over een brug beschikt naar de verzamelaars van landencollecties. Dat maakt het ruilen of kopen wel zo gemakkelijk.
Domfil-nummering wijkt wat af
Alle catalogi kennen per land doorlopende nummers, meestal vanaf de eerste uitgifte. De Domfil-nummering wijkt wat af. Van iedere postzegels bestaat het Domfil-nummer uit drie letters voor het land, de laatste drie cijfers van het eeuwcijfer en een volgnummer per jaar. Een voorbeeld: het nummer GBR-983.16 heeft betrekking op de 16e postzegel die in Groot-Brittannië werd uitgegeven in het jaar 1983.De landen zijn consequent gerangschikt naar de Spaanse landsnaam, met dien verstande dat de landen van bij elkaar horende groepen achter het hoofdland zijn opgenomen. Zo zijn bij voorbeeld Guernsey, Jersey en Man opgenomen na Groot Brittannië (Gran Bretaña in het Spaans!) en Aland na Finland (Finlandia in het Spaans). Nederland wordt in het Spaans Holanda genoemd, dus dit land vindt u onder de letter "H". Het is maar een weet. Op de laatste bladzijden na het catalogusgedeelte vindt u een landenoverzicht waarin de landen in twee talen (Spaans en Engels) genoemd worden, overigens in dezelfde volgorde als hiervoor geschetst. In die tabel vindt u ook in welke jaren in een bepaald land Cept-postzegels werden uitgegeven en op welke pagina van deze catalogus u de postzegels kunt vinden.
In deze tabel ziet U in een oogwenk dat Alemania Federal (De Duitse Bondsrepubliek) in alle jaren van 1956 t/m 2003 Cept-postzegels heeft uitgegeven en dat Holanda (Nederland dus) verstek heeft laten gaan van 1974 t/m 1977, van 1994 t/m 2001 en in 2003. Vreemd eigenlijk.
Domfil catalogus erg praktisch
Voor de verzamelaar van Cept-postzegels is de Domfil catalogus erg praktisch. De catalogus geeft voldoende informatie voor de niet-gespecialiseerde verzamelaar. De afbeeldingen zijn erg goed weergegeven. Ook velletjes zijn meestal geheel afgebeeld. Een erg belangrijk punt: de catalogus blijft tijdens het gebruik redelijk plat liggen.Catalogus is te koop bij postzegelhandel
De catalogus is te koop bij de postzegelhandel of bij de importeur voor Nederland, de firma P.W. Meinhardt in Den Haag (tel. 070 365 22 27). Op de website van Domfil kunt u meer informatie verkrijgen: www.domfil.com.Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels VerzamelenPostzegeluitgaven 2005
Postzegels kopen en verkopen

Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2Verzamelwoede 1