Postzegels Jordanië verzamelen
Jordanië

Geschiedenis Jordanië

In 63 v.C. werd Palestina ingelijfd bij het Romeinse rijk. Het land werd bestuurd door vazelvorsten, waarvan Herodes wel de bekendste is.
Toen het Romeinse rijk in verval raakte, werd Palestina deel van het Byzantijnse rijk. Eeuwenlang kwam het gebied onder invloed van de islam. In 1516 veroverde de Osmaanse sultan Selim I het land, waardoor Palestina deel ging uitmaken van het Turkse rijk. Deze situatie duurde voort tot de Eerste Wereldoorlog.
Onder Brits bestuur

In 1920 werd de Conferentie van San Remo gehouden, waar de Geallieerde Oorlogsraad bijeen kwam. Deze Raad besliste, dat Palestina onder Brits mandaat werd gesteld. Uitdrukkelijk werden de voorwaarden uit de Balfour-verklaring van 2 november 1917 overgenomen. Deze voorwaarden bevatten onder meer de belofte om een Joods Nationaal Tehuis in Palestina te scheppen. Deze belofte veroorzaakte een toenemend verzet onder het Arabische bevolkingsdeel, dat van tijd tot tijd tot ongeregeldheden leidde.
In 1921 vond in Londen een ontmoeting plaats tussen Arabische en zionistische delegaties, die geen resultaten opleverde. In 1922 echter werd door de Britten het gebied ten oosten van de Jordaan, als Transjordanië (trans = over), tot een apart Brits mandaatgebied gemaakt. De emir Abdullah Ibn Hussein (ibn = zoon van) werd over dit gebied als heerser aangesteld. Dat op deze gang van zaken scherpe kritiek kwam behoeft geen betoog.
Palestina bestond nu nog slechts uit het land ten westen van de Jordaan, waar Joden en Arabieren geacht werden samen te leven. De Arabieren maakten heftig bezwaar tegen de verdergaande immigratie van Joden, die steeds meer land van de Arabieren opkochten. Veelal moesten Arabische pachters het veld ruimen, omdat volgens zionistische opvattingen joods land door Joden bewerkt diende te worden. En zo groeide het economische belang van de Joden in Palestina. Behalve de vele grondaankopen begonnen de Joden ook steeds meer onvruchtbare grond in cultuur te brengen. Zo ontstonden de vaak op socialistische grondslag gebaseerde kibboetsen.
De tegenstellingen tussen Joden en Arabieren werden steeds groter. Eind jaren dertig werd door de onderzoekscommissie Peel - een door de Britten ingestelde commissie - aanbevelingen gedaan om de grondaanspraken door Joden en de immigratie van Joden te beperken. Ook werd in dit rapport door de commissie gewag gemaakt van de creatie van een Joodse staat.
Joden en Arabieren kwam niet tot overeenstemming. Door wederzijdse terreur vielen steeds weer slachtoffers aan beide zijden.
Na de Tweede Wereldoorlog

Intussen verkreeg Transjordanië, dat in 1922 gevormd was als afsplitsing van Palestina een zekere onafhankelijkheid onder Britse samenwerking, die in 1928 meer gestalte kreeg. In de Tweede Wereldoorlog stelde het land zijn grondgebied ter beschikking aan de Britse legermacht om een tegenwicht te vormen tegen de As-mogendheden, die grote invloed in Irak hadden gekregen. In 1945 werd Transjordanië lid van de Arabische Liga. De Arabische Liga was een organisatie die streed tegen de zionistische aspiraties van de Joden in Palestina.
Na de erkenning door de Britten van de Arabische Liga in 1946 werd Transjordanië volledig onafhankelijk onder Abdullah Ibn Hussein, die tot koning werd uitgeroepen. Onder sterke tegenstand van de andere Liga-staten voegde koning Abdullah alle onder Arabische invloed staande gebieden in het oude Palestina samen met Transjordanië. Hij gaf burgerrechten aan de inwoners van de Westelijke Jordaanoever. Omdat daarmee de naam Transjordanië niet juist meer was, noemde het land zich van af dat moment het Hasjemitische Koninkrijk Jordanië. Het woord Hasjemitisch was afgeleid van Hasjim, de grootvader van de profeet Mohammed, waarvan het Jordaanse koningshuis beweert af te stammen.
Hussein

Het Palestijnse bevolkingsdeel sympathiseerde met de nieuwe leider in Egypte, Nasser. Er waren voortdurende grensincidenten, die prompt werden gevolgd door harde antwoorden van Israëlische zijde. In de gespannen verhoudingen tussen Jordanië en Egypte wist de koning zich slechts te handhaven met behulp van zijn trouwe Bedoeïnentroepen. De spanningen, die ontstonden als gevolg van de Suez-crisis leidden er toe dat Hussein zich verzoende met Nasser. Tijdens de juni-oorlog met Israël veroverde dat land het gehele Jordaanse gebied ten westen van de Jordaan. Duizenden vluchtelingen trokken de Jordaan over naar Jordanië. De Palestijnse verzetsorganisatie al-Fatah verweet Hussein dat hij zich veel te gematigd opstelde ten opzichte van Israël. Zo werd de positie van de koning keer op keer bedreigd. In 1970 brak er een kortstondige burgeroorlog uit. De trouwe Bedoeïenen wisten de Palestijnse bevrijdingsorganisatie uit te schakelen. De koning kon zijn positie versterken door zijn land op bescheiden wijze deel te laten nemen aan de oorlog van 1973, maar hij moest daarna toestaan dat de PLO (de Palestijnse Bevrijdings Organisatie) als enige kon optreden namens de Palestijnen, een rol die hij tot dan toe zich zelf had toebedeeld.
Koning Hussein balanceerde voortdurend op het slappe koord met zijn pogingen vrede te behouden en toch de Palestijnen uitzicht te verschaffen op een toekomende eigen staat. Uiteindelijk is het voor een groot deel aan hem te danken dat er besprekingen tussen de PLO en Israel konden plaatsvinden die uiteindelijk leidden tot de ondertekening van het Wye akkoord van 23 oktober 1998.
Koning Hussein slaagde er politiek in op de been te blijven en zijn land zijn onafhankelijkheid te doen bewaren, maar economisch gezien was zijn beleid geen succes. Het land zucht nog steeds onder een grote werkloosheid. Deze grote werkloosheid werd vooral veroorzaakt door de vele Palestijnen die vanuit de Westelijke Jordaanoever terugkeerden naar het moederland en door de vele gastarbeiders, die na de Golfoorlog naar hun land terug gingen. Na zijn politieke succes zou dit zijn volgende opdracht geweest moeten zijn. Aan deze grote uitdaging is hij niet meer toegekomen.
Oppervlakte in km2
89.000Inwoners in milj.
4,2Landnaam op postzegels
Palestina-postzegels met opdruk in Arabisch schrift; op eigen postzegels Transjordan; later ... JordanPeriode waarin postzegels verschenen
1920 -Valuta op postzegels
1920: 1000 milliemes = 100 piaster = £ 1 Egyp.1927: 1000 milliemes = £ 1 Palest.
1950: 1000 fils = 1 Jordaanse dinar
Wereldpostvereniging UPU
Lid UPU.Landen en postgebieden die u ook kunt verzamelen
Jordaanse bezetting van PalestinaVindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3