Carl Bosch

Carl Bosch was de oprichter van IG Farben, het bedrijf dat in de oorlogsjaren duizenden dwangarbeiders afbeulde. Het bedrijf produceerde ook het gifgas waarmee de Joden in Sobibor, Treblinka, Auschwitz en andere concentratiekampen werden vermoord.
Carl Bosch
Heinrich Heine

De Duitse postdienst herdacht de schrijver Heinrich Heine (1797-1856) in december 2022 met een interessante postzegel. Heine kreeg in Düsseldorf te maken met antisemitisme. Hij vestigde zich daarom in 1831 in Parijs, waar hij tot zijn dood bleef wonen. Op de door Frank Philippin ontworpen Duitse postzegel staat een belangrijke waarschuwing van Heinrich Heine.
Heinrich Heine
75 jaar vrijheid

Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over en was bijna heel Nederland bevrijd. PostNL herdacht de 75e herdenking van de bevrijding met twee postzegels die in een velletje van zes stuks verscheen.
75 jaar vrijheid
Ardennenoffensief in Luxemburg

De postdienst in Luxemburg herdacht in december 2019 de Slag om de Ardennen in 1944, het laatste grote Duitse offensief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De postzegel ter gelegenheid van de veldslag verscheen op 3 december 2019.
Ardennenoffensief in Luxemburg
Bevrijding van Den Bosch

PostNL schonk in 2019 met twee verschillende velletjes aandacht aan de bevrijding van 's-Hertogenbosch in oktober 1944. De uitgaven met de titels 'Bevrijding' en 'Herwonnen vrijheid' kosten 15 euro per stuk en verschenen op 8 november 2019.
Bevrijding van Den Bosch
Brug bij Remagen op fdc

Na de Tweede Wereldoorlog gaf de Amerikaanse postdienst een aantal postzegels uit om de verschillende dienstonderdelen te eren die hadden meegewerkt aan de overwinning. De overwinning van het landleger werd herdacht met een afbeelding van de intocht in Parijs. De in rasterdiepdruk vervaardigde postzegel verscheen op 28 september 1945. Deze postzegel werd ook gebruikt voor een eerstedagenvelop waarop de inname van de brug bij Remagen te zien is.
Brug bij Remagen op fdc
D-Day-foutje Royal Mail

Royal Mail presenteerde in de laatste maand van 2018 het uitgifteprogramma voor het nieuwe jaar en al snel kwam een foutje aan het licht. Op een postzegel over D-Day, die in juni 2019 zal verschijnen, bleek een verkeerde foto te zijn gebruikt. Op deze postzegel was niet de invasie in Normandië, maar de landing op Nederlands-Nieuw-Guinea te zien.
D-Day-foutje Royal Mail
Topografie van terreur

De Duitse postdienst schonk in januari 2017 aandacht aan terreur. Dit gebeurde met een postzegel van 45 cent. Het gaat hierbij niet om de terreur waar Duitsland op dit moment mee te maken heeft, maar over de terreur uit de dagen van het Derde Rijk, toen Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was.
Topografie van terreur
WO2 en Verenigde Naties

Het Vaticaan herdacht het einde van de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de Verenigde Naties met een bijzonder blokje. De uitgave bevat twee postzegels. Op beide zegels zien we handen.
WO2 en Verenigde Naties
Tweede Wereldoorlog herdacht in Luxemburg

In Luxemburg verscheen een velletje ter herinnering aan de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. In de ondermarge van dit velletje staat een afbeelding van het nationale herinneringsmonument. De postzegels tonen de gruwelijkheden van de oorlog.
Tweede Wereldoorlog herdacht in Luxemburg
Betrekkingen Duitsland-Israël

Op 7 mei 2015 verscheen een postzegel in Duitsland over het vijftigjarige jubileum van de diplomatieke betrekkingen met Israël. De postzegel heeft een frankeerwaarde van tachtig cent. De postzegel is ook interessant voor verzamelaars die zich toeleggen op tweetaligheid op postzegels.
Betrekkingen Duitsland-Israël
Conferentie van Jalta

Voor verzamelaars met een themaverzameling Tweede Wereldoorlog verscheen op 4 februari 2015 in Malta een interessante uitgifte over de Conferentie van Jalta. In februari 1945 bepaalden Winston Churchill, Jozef Stalin en Franklin D. Roosevelt hoe Europa er na de oorlog uit ging zien.
Conferentie van Jalta
Karl Leisner

In februari 2015 verscheen een Duitse postzegel over Karl Leisner. Hij waarschuwde voor de gevaarlijke ideologie van het Derde Rijk en werd daarom opgesloten in een concentratiekamp. In Dachau werd hij in het geheim tot priester gewijd.
Karl Leisner
Winston Churchill op de Malediven

Winston Churchill overleed in 1965. Dat jaar herdachten veel postdiensten de Britse staatsman. De postdienst van de republiek Malediven gaf dat jaar geen postzegel uit ter gelegenheid van het overlijden van de staatsman, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zo krachtig had leiding gegeven aan de strijd tegen Duitsland.
Winston Churchill op de Malediven
Franklin D. Roosevelt in Liberia

In januari 1943 bracht de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een bezoek aan Liberia. In 1945 bracht de postdienst van Liberia een postzegel uit naar aanleiding van het overlijden van Roosevelt, waarop een glimp van dit bezoek te zien is.
Franklin D. Roosevelt in Liberia
Sophie en Hans Scholl

De Duitse Democratische Republiek schonk regelmatig aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Op 7 september 1961 verscheen een serie van vijf postzegels ter nagedachtenis aan Duitsers die in opstand kwamen tegen Adolf Hitler.
Sophie en Hans Scholl
Aanval op Saint-Nazaire

Een bijzondere gelegenheidsenvelop: Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Franse havenstad Saint-Nazaire aan de Atlantische kust de thuishaven van Duitse onderzeeboten. Op 28 maart 1942 vielen zeshonderd Britse commando's de haven van Saint-Nazaire aan.
Aanval op Saint-Nazaire
Veldpost juni 1941

In juni 1941 schreef de Duitse soldaat Bayer een brief naar het thuisfront: Envelop met stempel Feldpost.
Zijn familie woonde in de Liebherrstrasse bij het centrum van München. Daar staan nu allemaal moderne gebouwen. Het huis zal er niet meer hebben gestaan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Veldpost juni 1941
Overgave Duitsland 1945

Op 8 mei 1945 werd de vredesovereenkomst getekend tussen Duitsland en de geallieerden. De Duitse generaal Alfred Jodel ondertekende de overgavedocumenten. Generaal Jean de Lattre de Tassigny vertegenwoordigde Frankrijk bij de ondertekening.
Maximumkaart Jean de Lattre de Tassigny
Briefkaart uit Duitsland

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. Het duurde niet lang voordat er een briefkaart beschikbaar kwam met een afbeelding met aanhangers van de SDAP die bij de Brandenburger Tor in Berlijn marcheerden.
Briefkaart uit Duitsland 1934
Belgische oorlogsvrijwilligers

Na de Tweede Wereldoorlog werd in februari 1946 door de regent van België de 'Mededaille van de Oorlogsvrijwilliger 1940-1945' ingesteld als huldebetoon aan de oorlogsvrijwilligers.
Belgische oorlogsvrijwilligers
Finland: Vrede

In Finland verscheen in maart 2005 een postzegel ter ere van de oorlogsveteranen. In maart was het 65 jaar geleden dat de beroemde Winteroorlog plaatsvond. Tijdens deze oorlog werden 83.000 Finnen gedood; 255.000 inwoners raakten gewond.
Op de postzegel is een scène uit de Tweede Wereldoorlog te zien: Een verpleegster geeft met een lepel water aan een gewonde soldaat tijdens de Winteroorlog. Deze scène werd door de wereldberoemde persfotograaf Osvald Hedenström vastgelegd.
Finland: Vrede
Bevrijding Mauthausen

De Oostenrijkse postdienst besteedde dit jaar aandacht aan de bevrijding van het concentratiekamp Mauthausen zestig jaar geleden.
Het concentratiekamp Mauthausen werd in augustus 1938, enkele maanden na de annexatie van Oostenrijk door Duitsland, opgezet. De locatie werd gekozen vanwege de aanwezigheid van graniet in de omgeving, zodat de gevangenen konden worden tewerkgesteld bij de winning van bouwmateriaal. De omstandigheden in kamp Mauthausen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren bijzonder slecht, want het doel van het kamp was de gevangen te doden door ze te laten werken.
Bevrijding Mauthausen
Oorlog en vrede

In België verscheen in mei 2005 een serie van drie postzegels ter herinnering aan de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Zestig jaar geleden heerste dagenlang een uitbundige overwinningseuforie en vierde de bevolking feest.
Oorlog en vrede
Remember Bastogne

Het was koud, mistig en overal lag sneeuw toen Adolf Hitler op 16 december 1944 een groots Duits offensief inzette, waaraan voor altijd de naam van veldmaarschalk Von Rundstedt verbonden zou blijven. Met deze aanval wilde Adolf Hitler weer controle krijgen over de Maas en de haven van Antwerpen, om zo het Britse leger en de Amerikaanse divisies te splijten en in het Westen een afzonderlijke vrede af te dwingen.
Remember Bastogne
Ardennenoffensief

Op 7 december 2004 verscheen in Luxemburg een postzegel ter gelegenheid van de herdenking van het Ardennenoffensief in de winter van 1944 en 1945. Het tafereel op de postzegel werd getekend door de Luxemburgse kunstenaar Carlo Losch. Hierop is te zien hoe soldaten, beschermd door een tank door het besneeuwde landschap bij Oestling trekken. In de tekening is ook het Nationale Bevrijdingsmonument opgenomen, dat in 1994 in Schumannseck werd gebouwd, in nagedachtenis van de strijd tussen de Duitse en de Geallieerde legers tijdens het Ardennenoffensief.
Bevrijding van Luxemburg
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks
Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels Verzamelen