Recensie postzegelcatalogus: Domfil catalogus Upaep 2005
Tekst: Ben Hendriks
Uitgever van postzegelalbums en postzegelcatalogi

America-Upaep
Ook andere catalogi geven geen oplossing voor het Upaep-probleem. Maar op internet werden we wel iets wijzer.America-Upaep is ten lange leste ontstaan uit een oorspronkelijk uit 1838 daterende overeenkomst op postaal gebied tussen een aantal Zuid-Amerikaanse staten. Daaruit ontstond het themagebied voor postzegels verzamelen "America-Upaep". De letters UPAEP staan voor "l'Union des Postes Amérique Espagne Portugal". Het gaat dus om het gebied van de oude moederlanden Spanje en Portugal en de Spaans of Portugees sprekende landen in Amerika. Tot dit gebied behoren 27 landen. De "organisatie"(?) is actief sinds 1989. Vanaf dit jaar gingen de deelnemende landen gemeenschappelijk postzegels uitgeven, per jaar gebonden aan een bepaald thema. Vergelijkbaar dus met de Europa-Cept-zegels.
De tweede editie van deze thematische catalogus geeft op 63 pagina's een overzicht van de in het America-Upaep-gebied verschenen "gezamenlijke" postzegels sinds 1989.
Domfil catalogus
De tekst van de Domfil catalogus is gesteld in het Spaans en Engels. Op pagina 1 (een bladzijde of tien na het begin van het boekwerkje) begint de catalogus met de postzegels van 1989, die dit jaar gewijd zijn aan pre-Columbiaanse volken, hun kunst en manier van leven. In de jaren die volgen komen andere thema's aan bod, zoals in 1991 ontdekkingsreizen, in 1997 de postbode, in 1998 beroemde vrouwen e.d. Het aantal deelnemende landen varieert per jaar.Indeling catalogus
Voor de catalogus begint treft U een aantal pagina's aan met producten van Domfil, zoals albums en catalogi. Dan volgen een proloog, gebruiksinstructies voor de catalogus en wat andere informatie en een lijst met de gebruikte afkortingen.Dan volgt op pagina 1 de catalogus en daarna, na pagina 63, vindt u een alfabetische landenlijst, waar per land de jaren van deelneming aan de gezamenlijke uitgaven worden vermeld. De catalogus besluit met een overzicht per jaar van de deelnemende landen. Op verschillende manieren kunnen zo de postzegels van een bepaald land worden teruggevonden.
Bij de bijzonderheden per jaar, per land, vindt u na de landsnaam van het uitgevende land voor elke uitgifte de datum daarvan. Daarna treft u de afbeeldingen aan, die op 50% van de werkelijke grootte zijn gereproduceerd. Dat lijkt wat klein, maar de afbeeldingen zijn in kleur en de kwaliteit is goed, waardoor zij goed tot hun recht komen.
Onder de afbeeldingen staan de gegevens van de individuele postzegels vermeld. Velletjes zijn in hun geheel afgebeeld.
Na de afbeeldingen van de postzegels vinden we de gegevens daarvan. Dit zijn achtereenvolgens het Domfil nummer, de nominale waarde en een korte omschrijving van de postzegel.
Bijzonder handig voor verzamelaars
Onder de opsomming van de individuele postzegels vinden we per serie - en dat is een bijzonderheid voor vele Domfil catalogi - de nummers van de postzegels volgens de befaamde catalogi van Yvert & Tellier (met een Y aangegeven), Scott (gemerkt met de letter S), Michel (met een M gekenmerkt) en soms die van Unificato (die de letter U krijgen). Het is voor de postzegelverzamelaar bijzonder handig dat hij hier over een brug beschikt naar verzamelaars van landencollecties. Dat maakt het ruilen of kopen wel zo gemakkelijk.Domfil-nummering
De Domfil-nummering van de postzegels bestaat uit drie letters voor het land, de laatste drie cijfers van het eeuwcijfer en een volgnummer per jaar. Een voorbeeld: het nummer MEX-991.6 (pag. 7) heeft betrekking op de 6e postzegel die in Mexico werd uitgegeven in het jaar 1991.De landen zijn gerangschikt naar de Spaanse landsnaam. Via de landenlijsten achterin de catalogus is het mogelijk vrij snel een bepaald land te vinden. Het gaat ten slotte maar om 27 landen. De landsnamen zijn vermeld in het Spaans en het Engels.
De marktwaarde van de postzegels is vermeld in Euro's en in Amerikaanse dollars.
Catalogus erg praktisch
Voor de verzamelaar van postzegels op dit gebied is de Domfil catalogus erg praktisch. De catalogus geeft voldoende informatie voor de niet-gespecialiseerde verzamelaar. De afbeeldingen zijn erg goed weergegeven. Ook velletjes zijn meestal geheel afgebeeld.Catalogus is te verkrijgen bij de postzegelhandel
De postzegelcatalogus is te verkrijgen bij de postzegelhandel of bij de importeur voor Nederland, de firma P.W. Meinhardt in Den Haag (tel. 070 365 22 27 - website www.collectura.com). In België heeft Domfil (nog) geen vertegenwoordiger. Op de website van Domfil kunt u meer informatie verkrijgen: www.domfil.comVindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels VerzamelenPostzegeluitgaven 2005
Postzegels kopen en verkopen

Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2Verzamelwoede 1