Briefkaart niet veel meer gebruikt
De briefkaart wordt in onze tijd niet veel meer gebruikt. Telefoon en e-mail hebben de functie van dit postwaardestuk nagenoeg verdreven. Als je briefkaarten uit de jaren twintig leest, zie je veel mededelingen van het type "ik kom woensdag met de trein van half acht". Ook leuk zijn briefkaarten, waarin de mededeling door de afzender in geheimschrift is geschreven, want door het open karakter van de briefkaart konden de postbesteller en de huisgenoten kennis nemen van de inhoud.
Eerste briefkaart
De eerste
briefkaart verscheen op 1 oktober 1869 in
Oostenrijk. Het idee hiervoor werd door economie-professor Emanuel Hermann gelanceerd in een artikel in de krant Neue Freie Presse. Hoewel de postdienst aanvankelijk twijfelde of de briefkaart een succes zou worden, bracht zij het
postwaardestuk toch op de markt. Om de afzender te attenderen op het gevaar, bracht de Oostenrijkse post een waarschuwing op de briefkaart aan: "De post aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van het bericht".
Succes
Het succes van de briefkaart zal ook te maken hebben gehad met het speciale posttarief. Het porto voor een briefkaart was de helft van de verzendingskosten van een brief. Lange tijd konden briefkaarten alleen in het binnenlandse postverkeer gebruikt worden, omdat internationaal nog geen afspraken waren gemaakt. In Nederland en België verschenen de eerste briefkaarten in 1871. Pas in 1907 werden briefkaarten toegelaten voor het internationale postverkeer.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks
Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels verzamelen
Postzegels Verzamelen
Postzegeluitgaven 2005
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient, is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.
Bekijk:
Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Deze bundel bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat deze bundel ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.
Bekijk:
Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 1