Rolzegels
Eerste rolzegels

Rollen
Rolzegels worden gedrukt op grote rollen, gesneden in lange linten en vervolgens in de gewenste lengte opgerold op rollen. Daarna worden de rollen verpakt. Postzegels die aan de rol zijn afgeleverd zijn meestal te onderscheiden van soortgelijke postzegels die in vel of boekje werden verspreid, omdat de tanding afwijkend is.Mechanisatie
De rolzegel was een gevolg van de voortschrijdende mechanisatie. De eerste postzegelautomaten en frankeermachines werden omstreeks 1910 in de Verenigde Staten in gebruik genomen. Hiervoor konden geen postzegels in vellen gebruikt worden. De postdienst drukte speciaal voor deze machines postzegels op een rol. Deze postzegels hoefden niet aan beide zijden te worden geperforeerd. Daarom kregen deze postzegels na verloop van tijd aan de zijkanten - of aan de boven- onderzijde als het beeld was gekanteld - geen perforatie.Aan de tanding werden bovendien speciale eisen gesteld, omdat niet de mens, maar een machine de zegel moest losscheuren. Hierdoor wijkt de tanding van een rolzegel vaak af van een vergelijkbare postzegel die in een loketvel verscheen.
Zweden was het eerste Europese land dat rolzegels uitgaf. De eerste verscheen in 1920.
Lasnaad
Bij met name oudere rolzegels van Zweden en de Verenigde Staten van Amerika zien we vaak een lasnaad. Deze ontstond doordat de gegraveerde platen waarmee deze postzegels werden gedrukt om een cilinder werden gespannen, waarna de randen aan elkaar werden gelast. De sporen van deze lasnaad zien we op, boven of onder de perforatie vaak terug in de vorm van een dikke lijn.Nederland
Nederland begon ook al vroeg met de uitgifte van rolzegels. Men heeft voor deze rolzegels zogenaamde automaattanding of roltanding ingevoerd. Deze tanding is specifiek Nederlands. De in 1924 gebruikte frankeerzegels bleken bij gebruik in frankeermachines en automaten te gemakkelijk van elkaar te gaan. Door een of meer naalden uit de perforatiekam te verwijderen bracht men slechts een gedeeltelijke reeks van doorboringen aan. Hierdoor werd de tanding versterkt. Voorbeelden hiervan treft u in de Nederlandse catalogus aan bij het type Koningin Wilhelmina (1924-1926). Als u doorbladert ziet u dat in de jaren twintig van de twintigste eeuw ook Kinderzegels met deze speciale roltanding werden voorzien.Later is men met een fijnere tanding gaan werken en was het euvel van de zwakke verbinding bij rolzegels op een simpele manier verholpen.
Telnummer
Om het tellen van de aanwezige voorraad te vergemakkelijken werden rolzegels aan de achterzijde voorzien van een telnummer.Verzamelaars van ongebruikte rolzegels nemen daarom strips van vijf of tien rolzegels in hun verzameling op, waarbij een van de zegels een telnummer heeft.
Een versneden tanding is niet het resultaat dat in de drukkerij ontstond. Een versneden tanding ontstond als de rolzegel in een automaat niet op de juiste plaats werd afgesneden. Dit verschijnsel treft u ook bij Nederlandse postzegels aan. Zo zijn de meeste verzamelaars wel eens een 10 cent Koningin Juliana (1953) tegengekomen met een aangesneden boven- of onderzijde.
Reclamepost
In Nederland worden rolzegels ook met korting geleverd aan maatschappijen die postzegels willen plakken op hun direct-mail post. Deze postzegels zijn soms herkenbaar omdat het "PTT Post" stempel in plaats van het gebruikelijke stempel wordt aangebracht. Dit stempel wordt tijdens het maken van het advertentiemateriaal aangebracht.Nederland kent tegenwoordig bovendien postzegels die op een rolletje in doosjes worden geleverd. Deze rolzegels zijn speciaal bestemd voor bedrijven, instellingen en particulieren die veel post versturen. Het gemak dient de mens: de rolzegels zijn tegenwoordig ook als zelfklever beschikbaar.
Catalogus
Rolzegels worden alleen in de catalogus opgenomen als de perforatie afwijkt van de in gewone vellen uitgegeven postzegels. Dit kunnen we in de catalogus van de NVPH constateren bij de uitgave Koningin Juliana van 1953. Hoewel een aantal van deze waarden ook in rollen werden geleverd kregen alleen de op fosforescerend papier gedrukte postzegels een extra vermelding.Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Lees verder: meer over postzegels
Waarde van postzegelsPostzegels kopen
Roltanding
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3