PostNL wijst tweede bod Bpost af
Fusiebod Bpost afgewezen

Persfoto PostNL: Geprivatiseerde pakketchauffeur van PostNL
PostNL heeft het tweede fusiebod van Bpost op 11 november 2016 afgewezen. Hiervoor werden vijf redenen gegeven. De belangrijkste hiervan is dat PostNL vertrouwen heeft in haar zelfstandige strategie. "Deze strategie is en wordt succesvol uitgevoerd en resulteert in verbeterde resultaten van PostNL." Bovendien noemt PostNL de voorgestelde prijs onvoldoende. PostNL vindt het voorstel van Bpost op de lange termijn slecht voor aandeelhouders van PostNL. Het postbedrijf wil in 2017 weer dividend gaan uitkeren. De beurskoers zal dan vanzelf stijgen.Groeikans
PostNL ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: "De groeitrends in pakketten blijven zeer robuust en PostNL ontwikkelt zich beter dan de markt en andere marktpartijen. PostNL innoveert en past zijn activiteiten voortdurend aan om te kunnen profiteren van de sterke groei in e-commerce. Daardoor zal PostNL als zelfstandig bedrijf aanzienlijk meer dan 1.600 nieuwe banen in Nederland creëren." De ontwikkeling van de briefpost in Nederland verloopt volgens verwachting. De effecten van het afnemende postvolume worden beheerst door aanhoudende kostenbesparingen, zegt PostNL. Ook groeien de activiteiten van PostNL in Duitsland en Italië volgens verwachting.Staatsbedrijf Bpost
Nadat bekend werd dat Bpost weer een poging waagde om PostNL over te nemen, lieten twee Nederlandse ministers zich negatief uit over het 'staatspostbedrijf' uit België.In haar afwijzingsbrief noemt ook PostNL de staatsbemoeienis. PostNL wijst op het feit dat, hoewel de eigendomsverhouding in Bpost na de fusie daalt van 51 naar 40 procent, er nog steeds sprake is van oververtegenwoordiging in de bestuursfuncties van Bpost. De bestuursvoorzitter van Bpost, Koen Van Gerven, noemde dit een indianenverhaal, maar Alexander De Croo, de Belgische vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Postdiensten, zei eerder: "Met een belang van 40 procent zal geen enkele beslissing de raad van bestuur passeren waar de Belgische Staat het niet mee eens is."
Verkeerde richting
Minister Henk Kamp van Economische Zaken was de eerste die negatief reageerde op het tweede overnamebod. Hij was niet enthousiast over een overname van PostNL door Bpost. Een overname door Bpost zou volgens Kamp "een stap terug" zijn en "een stap in de verkeerde richting, waarbij het bedrijf toch weer een overheid als grootaandeelhouder krijgt."Ook premier Mark Rutte was bezorgd over de Belgische toenadering. "Wij zijn niet meteen enthousiast," zei hij na afloop van een Vlaams-Nederlandse top in Gent. "Wij hebben serieuze vragen. PostNL is een efficiënt werkend bedrijf dat goed zelfstandig kan voortbestaan."
Koen Van Gerven van Bpost zei tegen een verslaggever van de Telegraaf dat Henk Kamp en Mark Rutte er met gestrekt been in gingen. Alleen aandeelhouder John de Mol (producent van pulp-tv) was enthousiast over het aanbod van Bpost. Hij bezit vijf procent in PostNL, ging voor winst op korte termijn en riep PostNL in het Financieel Dagblad op om met Bpost te gaan praten. "Ik heb met verbazing uit de media vernomen dat er geen dialoog is," liet de aandeelhouder weten.
Vakbonden
Ook de Nederlandse vakbond FNV was sceptisch. Volgens het FNV was het allerminst zeker of de voorgenomen fusie meer banen in Nederland zou opleveren. "Bpost heeft de uitgangspunten voor een fusie met PostNL geformuleerd, maar het moet nog blijken of deze overeind blijven staan," zei FNV-onderhandelaar Ger Deleij. "In het belang van de Nederlandse werknemers gaan we het proces uiteraard met argusogen volgen. Sowieso willen wij inhoudelijk worden betrokken bij de afspraken die werknemers raken, voordat deze overname in een definitief stadium komt."In België was er ook ongerustheid over de voorgenomen fusie van het Belgische en het Nederlandse postbedrijf. De 'Internationale' werd daar niet aangeheven door de vakbonden toen het fusienieuws bekend werd. Een vertegenwoordiger van een Belgische vakbond zei dat Bpost de pensioenverplichting van PostNL-medewerkers niet moest betalen. De socialistische vakbond ACOD Post noemde de fusie een ''molensteen rond de nek van het Bpost-personeel." ACOD Post vond de verkleining van het overheidsbelang in Bpost een groot probleem: "Dat is een privatisering en daar zijn wij absoluut geen voorstander van." ACOD Post dreigde al met een staking, maar dat is niet nodig nu het geprivatiseerde PostNL niet ingaat op de avances van het 'staatsbedrijf' Bpost.
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Meer over postvervoer
PostvervoerPostNL
Bpost
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3