Keijzer bij postbedrijven
Staatssecretaris op werkbezoek

Foto Ruud van Capelleveen: Brievenbussen in Arnhem
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ging op 27 november 2017 op werkbezoek bij de twee grootste spelers op de Nederlandse postmarkt: PostNL en Sandd. De staatssecretaris is verantwoordelijk voor het postmarktbeleid en bezocht 's middags de thuisbasis van Sandd in Apeldoorn. 's Avonds was de bewindspersoon in Nieuwegein te gast in een van de grootste sorteercentra van PostNL. Eerder voerde zij al kennismakingsgesprekken met de directievoorzitters van beide bedrijven: Herna Verhagen (PostNL) en Rob Brakenhoff (Sandd).Betrouwbaar en betaalbaar
"De brievenbus en de tas van de postbezorger raken leger door verregaande digitalisering. Tegelijkertijd zijn de huidige eisen aan de bezorging hoog en willen we deze betrouwbaar en betaalbaar houden," zei staatssecretaris Mona Keijzer toen zij het bezoek aan de postbedrijven aankondigde. "Dat betekent, dat ik heldere keuzes moet maken over de toekomst van de post in Nederland. Daarom wil ik graag zelf een goed beeld hebben van het werk dat bij de postbedrijven plaatsvindt en laat ik me op dezelfde wijze informeren bij zowel PostNL als Sandd. Bij beide bedrijven samen werken bijna 40.000 postbezorgers. Juist voor deze medewerkers is het van belang dat er duidelijkheid komt over de postmarkt."Nederlandse bedrijven en consumenten versturen jaarlijks nog altijd 2,8 miljard poststukken zoals brieven. Het overgrote deel daarvan is zakelijke post: 2,6 miljard. Desondanks is dit een duidelijke daling van het aantal ten opzichte van vijf jaar geleden (-35 procent). Op de niet-gereguleerde pakkettenmarkt is een stijging zichtbaar. Nederlanders versturen en ontvangen inmiddels op jaarbasis 350 miljoen pakketten (+81 procent ten opzichte van 2011).
Toekomst postmarkt
Eerdere onderzoeken van dit jaar naar de postmarkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaven inzicht in trends ten aanzien van de communicatiebehoeftes van consumenten en bedrijven. Hierbij is naar het verschil gekeken tussen 2011 en 2017. Uit de onderzoeken werd duidelijk dat digitalisering een steeds grotere invloed heeft. Zo staat qua communicatiemiddel Whatsapp inmiddels op nummer 1, gevolgd door mobiel bellen en e-mail. Post is gedaald naar de zesde plaats. Verder vindt 62 procent van de ondervraagden communiceren via post 'gedoe', terwijl in 2011 in hetzelfde onderzoek nog 52 procent post juist als 'makkelijk' typeerde. De toekomst van de Nederlandse postmarkt is geanalyseerd op basis van diverse externe onderzoeken en gesprekken met zowel marktpartijen als vakbonden.Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Meer over postvervoer
PostvervoerPostNL
Sandd
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 2

Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3