Suriname

Suriname was aanvankelijk een Nederlandse kolonie op de noordkust van Zuid-Amerika, minder bekend als Nederlands Guiana. Ingesloten tussen
Venezuela en
Brazilië liggen in het noorden van Zuid-Amerika drie kleinere landen. Deze drie landen stonden bekend als de drie Guiana's, ook wel geschreven als Guyana's. De middelste van deze Guiana's is het land, dat nu bekend is als Suriname. Oostelijk hiervan ligt
Brits Guiana en ten westen van Suriname ligt de Franse provincie
Frans-Guyana.
In december 1954 werd Suriname zelfstandig binnen het koninkrijk. Het verkreeg volledige zelfstandigheid in november 1975.
Suriname is ongeveer vijf keer zo groot als
Nederland. Het grootste deel van dit tropische land is bedekt met dichte oerwouden. Hierdoor werd eigenlijk alleen de smalle kuststrook tot ontwikkeling gebracht. Ook de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, ligt in deze kuststreek.
Bevolking

In de oerwouden van Suriname wonen nakomelingen van de oorspronkelijke bevolking van het land en bosnegers. De bosAfro-Amerikanen zijn afstammelingen van slaven, die in de slaventijd uit de plantages ontsnapten en zich in de wildernis dankzij primitieve gewoonten en gebruiken konden overleven.
De bevolking aan de kust bestaat uit een grote verscheidenheid aan rassen, waaronder blanken, Creolen en Hindoestanen. De Creolen zijn afstammelingen van de zwarte slaven die na de afschaffing van de slavernij in 1863 vrij werden. De Hindoestanen zijn afstammelingen van Indiase arbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname kwamen om daar het werk op de plantages over te nemen. Ook de Javanen - na de Creolen en Hindoestanen de derde bevolkingsgroep van Suriname - kwamen als arbeider naar Suriname om te werken op de plantages. Daarnaast is er nog een grote Chinese bevolkingsgroep.
Koninkrijksdeel

Suriname kwam in 1667 in Nederlandse handen, toen het land met de Engelsen werd geruild voor Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. De Nederlandse kolonisten stichtten talrijke plantages. Deze raakten na de afschaffing van de slavernij in verval. Lange tijd besteedde
Nederland hierna weinig aandacht aan het arme land.
Dit veranderde pas na de Tweede Wereldoorlog toen Suriname een grote mate van zelfstandigheid verwierf als een van de drie Koninkrijksdelen. Deze regeling werd op 29 december 1954 officieel vastgelegd. Suriname kreeg eigen ministers en een eigen volksvertegenwoordiging. Buitenlandse zaken en defensie werden door
Nederland geregeld. In het kader van een tienjarenplan kwam ook geld beschikbaar voor de aanleg van wegen, sociale voorzieningen en een speurtocht naar minerale bodemrijkdommen.
Rivieren

De belangrijkste rivieren van Suriname zijn de Suriname, de Marowijne, de Tapanahoni, de Saramacca, de Corantijn, de Coppename, de Cottica en de Nickerie. Deze woeste rivieren kunnen in de toekomst van grote betekenis zijn voor het land. De stroming in deze rivieren is zo krachtig, dat ze gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor het opwekken van energie. In de Suriname-rivier werd in de benedenloop bij Affobakka een grote dam gebouwd die in 1963 gereed kwam (Brokopondo-project).
Economie
Een van de belangrijkste delfstoffen van Suriname is bauxiet. Dit erts wordt gebruikt voor de vervaardiging van aluminium. Daarnaast is de kap van het hout uit de tropische bossen van Suriname een inkomstenbron.
Oppervlakte in km2
163.000
Inwoners in milj.
0,4
Landnaam op postzegels
Suriname
Periode waarin postzegels verschenen
1873 -
Valuta op postzegels
100 cent = 1 Surinaamse gulden
Wereldpostvereniging UPU
Lid UPU.
Jamborette 1961

Op 19 augustus 1961 verscheen in Suriname een serie met vijf postzegels ter gelegenheid van de Jamborette 1961. De toeslag van deze postzegels ging naar weldadigheidsinstellingen.
Jamborette 1961
Suriname in kaart

De Nederlandse landmeter Willem Mogge kreeg in 1667 na het sluiten van de Vrede van Breda, waarbij New York met de Britten geruild werd voor Suriname, de opdracht van de Staten van Zeeland om toezicht te houden op de bouw van de nieuwe vestingwerken. Zij vroegen hem ook om Suriname in kaart te brengen.
Suriname in kaart
Landen en postgebieden die u ook kunt verzamelen
Nederland
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?
Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks
Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels kopen en verkopen
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient, is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.
Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.
Bekijk:
Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Deze bundel bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat deze bundel ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.
Bekijk:
Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 1