Postzegels China verzamelen
China
China is een volksrepubliek in Oost Azië, eertijds een keizerrijk. Vanaf 1930 werden verschillende postzegels uitgegeven door diverse communistische regeringen. Vanaf 1946 begon een consolidatie naar regionale postzegeluitgaven onder Communistisch China.China is een van de vroegste centra van beschaving. Het is een groot land met lange tradities en een belangrijke cultuur. De Chinezen waren een van de eerste volkeren die een hoge trap van beschaving behaalden. Het Chinese keizerrijk beheerste een groot gedeelte van het Midden-Oosten.
Van keizerrijk naar republiek
In de negentiende eeuw, toen de eerste postzegels verschenen, was China nog een keizerrijk. Terwijl in Europa en Noord-Amerika door de industriële revolutie de economie drastisch wijzigde veranderde in China weinig. Wel ontstonden in verschillende delen van China volksopstanden, waar vooral etnische en nationalistische motieven een rol speelden. De opstandelingen van T'aip'ing slaagden er zelfs in om een groot deel van Zuid-China in handen te krijgen. Alleen door de westerse steun werd de Mantsjoe-dynastie gered. Het einde van het keizerrijk kwam in 1911, toen na een ontploffing van een bom in een huis van revolutionairen in Wuchang bij Hankou, de revolutie in een versnelling bracht.De belangrijke Chinese generaal Yuan Shikai koos de partij van de revolutie, dwong de laatste keizer Xuantong in februari 1912 tot aftreden en riep de republiek uit. Tijdens de revolutie van 1911 bevond Sun Yat-sen zich in de Verenigde Staten. Hij keerde naar Shanghai terug, waar hij door de opstandelingen tot voorlopig president van de Chinese Republiek gekozen werd.
Republiek
President Sun Yat-sen droeg zijn functie in 1912 over aan Yuan Shikai. Yuan Shikai bleek vooral uit te zijn op macht. In 1915 probeerde hij het keizerrijk te herstellen en zelf als keizer de troon te bestijgen. Tegenstand van andere militaire machthebbers en zijn dood in 1916 voorkwamen een troonsbestijging.Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos de Republiek China de zijde van de geallieerden. Japan deed aanspraak op Duitse bezittingen in China en kreeg deze na de Eerste Wereldoorlog tijdens de onderhandelingen in Versailles ook toegewezen.
In de jaren twintig was het erg onrustig in China. Overal in het grote rijk stonden leiders op. Zo leidde Sun Yat-Sen van 1921 tot zijn dood in 1925 een groot deel van Zuid-China. Aan de tijd van onrust kwam een voorlopig einde in 1925, toen Chiang Kai-shek, president van de Republiek China werd en afrekende met opstandelingen in Noord-China. In 1931 werd president Chiang Kai-Shek opgevolgd door Lin Sen.
Tweede Wereldoorlog
In 1937 bezette Japan grote delen van China, waaronder de Chinese hoofdstad Nanking. Bezet China werd door de Japanners onder twee marionettenregeringen verdeeld, een daarvan in Nanking onder leiding van Wang Jingwei.Na de Tweede Wereldoorlog werden de veroveringen van Japan in de jaren dertig weer ongedaan gemaakt.
Communistisch China
Al snel ontstond een burgeroorlog tussen de communisten onder leiding van Mao Zedong en de meer op het Westen georiënteerde Chiang Kai-shek. Deze burgeroorlog werd in 1949 door de communisten gewonnen. De aanhangers van Chiang Kai-shek, de Kuomintang, vluchtten naar Taiwan.Mao Zedong bracht een dictatoriaal bewind aan de macht, dat uiteindelijk een strikte controle zou uitoefenen over het dagelijks leven in China. Tijdens deze communistische revolutie werden miljoenen mensen vermoord.
Postgeschiedenis
China is een land met een lange postale geschiedenis. Tot de jaren dertig van de twintigste eeuw speelden Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten van Amerika door de handel een belangrijke rol in China. Deze landen hadden postagentschappen met eigen postzegels. De eerste postzegels van China verschenen in 1878. Voor postzegelverzamelaars is China door de Chinese schrifttekens een lastig land. Bovendien verschenen aparte postzegels in verschillende provincies die niet gemakkelijk uit elkaar te houden zijn.In communistisch China verschenen veel postzegels waarbij de afbeeldingen doen vermoeden, dat het om politieke propaganda gaat.
Er verschenen postzegels van de volgende gebieden
het Chinese keizerrijkde Chinese Republiek
Chinese provincies
Manchuria: Kirin en Heilungkian
Noord-Oostelijke provincies; uitgaven van het Chinese
Nationalistische gouvernement van Tsjang Kai-Chek
Zie Taiwan, eerder Formosa geheten.
Zie China Sinkijang (Chinees Turkestan)
Szechwan
Yunnan
Communistisch China
Oost Chinese Volks Post
Volks Post van Noord China
Port Arthur & Dairen
Volkspost van Noord-Oost China
Volkspost van Noord-West China
Volkspost van Zuid-West China
Chinese Volksrepubliek (People's Republic)
China (Taiwan)
Chinese provincie
Chinese Nationalistische republiek
Landnaam op postzegels
Chinese keizerrijk: China; Chinese postChinese republiek : Republic of China; opschriften in Chinese karakters
Chinese provincies: in Chinese karakters
Communistisch China:
Chinese Volksrepubliek: in Chinese karakters
Chinese Nationalistische republiek: in Chinese karakters
Periode waarin postzegels verschenen
1878 -Valuta op postzegels
Chinese keizerrijk:1878: 100 candarins = 1 tael, 100 cent = 1 dollar
Chinese republiek:
1912: 100 cent = 1 dollar
1948: 100 cent = 1 gouden yuan
1949: 100 cent = 1 zilveren yuan
1955: 100 f... = 1 y...
China - Taiwan (Formosa) - Chinese nat.rep.:
1945: 100 sen = 1 yen
1947: 100 cent = 1 yuan (C.N.C.)
1949: 100 cent = 1 zilveren yuan (of nieuwe Taiwan yuan)
Sinds 1949 zijn alle gebieden verenigd onder de Volksrepubliek China.
Oppervlakte in km2
9.573.000Inwoners in milj.
1.206Landnaam op postzegels
Postzegels met Chinese karaktersPeriode waarin postzegels verschenen
1949 -Valuta op postzegels
1949: 100 cent = 1 zilveren yuan1955: 100 f = 1 yuan renminbi
Wereldpostvereniging UPU
Lid UPU.Landen en postgebieden die u ook kunt verzamelen
CantonChina Expeditionaire Strijdkrachten
Chinese postkantoren in Tibet
Dairen
Duitse postkantoren in China
Franse postkantoren in China
Hoi-Hao (HoiHow)
Hong Kong
Indo-Chinese Postkantoren in China
Italiaanse postkantoren in China
Japanse bezetting van China
Japanse postkantoren in China
Kiautschou (Kiaochow)
Kouang Tcheou (Kwangchou)
Mantsjoekwo (Manchuko)
Pak-hoi
Port Arthur & Dairen
Taiwan
Yunnanfu of Yunnansen
Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Meld u NU aan en ontvang Gratis onze Filahome Nieuwsbrief Postzegels en Filatelie
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient
is geschikt voor elke postzegelverzamelaar; of u nu net bent begonnen of al jaren verzamelt, met de tips in deze uitgave kunt u goedkoper of meer verzamelen.Postzegels kopen en verkopen
Leestip
Neem een gratis abonnement op de Filahome nieuwsbrief over postzegels. Een nieuwsbrief met filatelistische tips die elke verzamelaar wil lezen.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij verzamelaars van postzegels
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Nieuwsbrief over Postzegels en Filatelie
Verzamelwoede 4
Sinds de verschijning van de vorige bundel in de serie verzamelwoede in 2015 heeft Ruud van Capelleveen honderden artikelen over postzegels, het verzamelen van postzegels en de postzegelhandel geschreven. De beste honderd artikelen uit deze jaren werden opgenomen in zijn nieuwe bundel met 'verzamelwoedes'. Voor 'Verzamelwoede 4' selecteerde Ruud van Capelleveen ook een aantal artikelen over de postzegelhandel die niet eerder werden gepubliceerd. Deze artikelen kunnen beschouwd worden als een aanvulling van zijn succesvolle uitgave 'Postzegels kopen en verkopen'.Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 2
In deze bundel staat veel praktische informatie voor de postzegelverzamelaar. Een aantal van deze artikelen zijn voortgekomen uit de vele vragen die de auteur ontving. Na het lezen van deze bundel zal elke verzamelaar van postzegels geïnspireerd raken en verrijkt met nieuwe inzichten nog meer genieten van deze prachtige hobby.Bekijk: Verzamelwoede 2
Verzamelwoede 3
Verzamelwoede 3 bevat honderd columns over postzegels en het verzamelen van filatelistische stukken. Deze columns bestrijken een breed spectrum van de filatelie: naast een groot aantal achtergrondverhalen over basisbegrippen voor postzegelverzamelaars bevat Verzamelwoede 3 ook een aantal stukken waarin Ruud van Capelleveen zijn licht laat schijnen over postzegels, eerstedagenveloppen en allerlei andere onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar.Bekijk: Verzamelwoede 3