Willem I in Scheveningen
Aankomst in Scheveningen

Eerstedagenvelop: Suriname, 1963, 150 jaar Onafhankelijk
Op 2 december 1813 aanvaardde Willem, de zoon van de verjaagde stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen, als 'soeverein vorst' de regering over Nederland. Twee dagen eerder was hij door een Engels schip afgeleverd voor de kust van Scheveningen. Op de Surinaamse postzegel uit 1963 is te zien hoe hij staande in een boerenwagen het strand bereikte. Er waren slechts enkele mensen op het strand om hem te verwelkomen. Er moest nog veel worden geregeld en het was nog helemaal niet zeker dat deze Willem uit het huis Oranje-Nassau koning van Nederland zou kunnen worden.Franse Tijd
Zijn vader, stadhouder Willem V, vluchtte in 1795 toen de Fransen, geholpen door de Patriotten, Nederland bezetten. De Patriotten wilden een eind maken aan het absolutisme van de stadhouder. Zij werden beïnvloed door Jean Jacques Rousseau. In augustus 1799 trachtte Willem met hulp van Rusland en Engeland het stadhouderlijke gezag in Noord-Holland te herstellen. Deze aanval mislukte.Willem kreeg een tweede kans toen Napoleon de Slag bij Leipzig verloor. Hij ontving een uitnodiging van het Driemanschap, dat besrond uit de Haagse notabelen Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Het Engelse fregat The Warrior bracht hem naar de kust van Scheveningen.
Koning van Nederland
Zoals gezegd, aanvaardde Willem op 2 december 1813 het aanbod om koning van Nederland te worden. De grenzen van Nederland werden pas in 1815 vastgesteld tijdens het Congres van Wenen. Hierbij werden ook de Zuidelijke Nederlanden bij Nederland gevoegd. Men hoopte dat hierdoor een sterke bufferstaat zou ontstaan aan de noordgrens van Frankrijk. Op 16 maart 1815 nam Willem I de titel koning der Nederlanden aan. Hij werd in maart 1814 ingehuldigd als soeverein vorst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in september 1815 als koning op de Coudenberg in Brussel.Hoewel Nederland officieel pas in 1815 een koninkrijk werd, wordt 1813, het jaar waarin Willem in Scheveningen landde en het aanbod accepteerde om vorst te worden, als beginpunt van het Koninkrijk Nederland aangehouden. In feite vieren we in de jubileumjaren van 1813 de onafhankelijkheid en niet het bestaan van het koninkrijk.
Postzegels
Ter gelegenheid van de viering van het 150 jarig bestaan van de onafhankelijkheid verschenen in Nederland en de overzeese gebieden postzegels die herinnerden aan de gebeurtenissen in 1813.In Nederland verscheen een serie van vier postzegels. De ontwerper Robert Deodaat Emile (Ootje) Oxenaar (1929-2017) ontwierp drie afbeeldingen: de landing in Scheveningen, het Driemanschap en de eedaflegging. Suriname gaf slechts één postzegel uit. Hierop zien we de landing van Willem in Scheveningen. Op de Antillen koos men voor een postzegel met de eedaflegging van koning Willem I.
Verzameltips
Bekijk ook andere interessante postzegels van Nederland.Vindt u onze artikelen interessant?
Leest u graag over postzegels?Mis niets: Lees de belangrijkste artikelen van Filahome in onze reeks Verzamelwoede.
Postzegels kopen en verkopen: tips waarmee u geld verdient

Postzegels kopen en verkopen
Bekijk meer postzegels
Eerstedagenveloppen VerzamelenPostzegels Nederland
Koningshuis op postzegel
Postzegels kopen en verkopen

Postzegels kopen en verkopen
Verzamelwoede 4

Bekijk: Verzamelwoede 4
Verzamelwoede 3

Bekijk: Verzamelwoede 3
Bekijk ook
Verzamelwoede 2Verzamelwoede 1